ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις Ρέγκλινγκ προς Μέρκελ για ενίσχυση του EFSF

Πιέσεις Ρέγκλινγκ προς Μέρκελ για ενίσχυση του EFSF
Πιέσεις για διεύρυνση του ποσού που περιλαμβάνει ο...

Πιέσεις για διεύρυνση του ποσού που περιλαμβάνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας, ώστε να μπορέσει να διαθέσει 440 δισ. ευρώ εάν χρειαστεί ασκεί στην γερμανική πλευρά ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρένκλινγκ.

Μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ταμείου τόνισε ότι οι αγορές περιμένουν ακριβώς αυτήν την εξέλιξη, η οποία θα επιτευχθεί εάν οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν αξιολογηθεί με «ΑΑΑ» ενισχύσουν το ποσό των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ρένκλινγκ εμφανίστηκε διστακτικός για την συμμετοχή άλλων χωρών, με πιο χαμηλή αξιολόγηση, λόγω της αδύναμης δημοσιονομικής τους κατάστασης.

Μέχρι στιγμής, το EFSF μπορεί να διαθέσει μόνον 250 δισ. ευρώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία, αφού το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιείται για να είναι βέβαιη η υψηλή αξιολόγηση των διεθνών οίκων. Ο Ρένκλινγκ έχει ξεκαθαρίσει ότι το EFSF δεν μπορεί από μόνο του να εξαγοράσει δημόσιο χρέος, αλλά χώρες όπως η Ιρλανδία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του EFSF για την επαναγορά ομολόγων τους, εάν το επιθυμούν.

Πηγή: www.newscode.gr