ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει η διάθεση των επενδυτών για την Ελλάδα

Αλλάζει η διάθεση των επενδυτών για την Ελλάδα
Με τίτλο «Η ελληνική ανόρθωση σαγηνεύει την Barclays και την Credit Suisse», το άρθρο του Bloomberg...

Με τίτλο «Η ελληνική ανόρθωση σαγηνεύει την Barclays και την Credit Suisse», το άρθρο του Bloomberg αναφέρεται εκτενώς στην αλλαγή της διάθεσης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει στο πρακτορείο o Matthieu Giuliani, fund manager στην Palatine Asset Management, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία για την οποία υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί επανδιαπραγμάτευση του χρέους της, θεωρεί ότι οι μετοχές ήταν αρκετά υποτιμημένες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά στον ρόλο που έπαιξε στην αλλαγή κλίματος η πετυχημένη ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς, στην οποία τοποθετήθηκε και ο Giuliani, ο οποίος διαχειρίζεται $5,5 δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην επιστροφή των investment bankers στην Ελλάδα, "εξαιτίας της αναδιοργάνωσης του χρηματοοικονομικού της κλάδου και συγκεκριμένα αναφέρεται στις Barclays, Credit Suisse και Goldman Sachs Group που κέρδισαν 44,4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα βοηθώντας την Τράπεζα Πειραιώς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αντλήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 807 εκατ. ευρώ".

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας και στους στόχους που έχει θέσει ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για άντληση 1,1 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων το 2011 και για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

«Η Lazard, η Deutsche Bank και η HSBC Holdings περιλαμβάνονται στους συμβούλους της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας και των κρατικών μεριδίων σε τράπεζες» αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς πρακτορείου επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν το 2010 συνολικά 5 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου το ένα τρίτο δηλαδή των όσων είχαν αντλήσει το 2007. Παράλληλα, η συνολική αξία των εξαγορών που εμπλέκουν ελληνικές επιχειρήσεις ενισχύθηκε το 2010 στα 7,2 δισ. δολ. το 2010 από 4,1 δισ. δολ. το 2009, αλλά η απόσταση παραμένει μεγάλη από το εντυπωσιακό νούμερο των 28,2 δισ. δολ. που είχε καταγραφεί το 2008.

Πηγή: www.newscode.gr