ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες στο ΧΑ λόγω κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών

Απώλειες στο ΧΑ λόγω κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών
Με τις νεότερες πληροφορίες–διαρροές από το μέτωπο της Ευρωζώνης να θέτουν υπό εντονότερη αμφισβήτηση...

Με τις νεότερες πληροφορίες–διαρροές από το μέτωπο της Ευρωζώνης να θέτουν υπό εντονότερη αμφισβήτηση την ύπαρξη μιας ικανοποιητικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και του ελληνικού ζητήματος τον Μάρτιο, καθώς φαίνεται να διογκώνονται εκ νέου οι διαφωνίες ως προς την ενίσχυση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και την μελλοντική του λειτουργία, οι αγορές και το ελληνικό ταμπλό χαμηλώνουν τις ταχύτητες επιχειρώντας να αξιολογήσουν το νέο τοπίο.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η τάση στο ξεκίνημα είναι ελαφρώς διορθωτική, ενώ σε πτωτική κίνηση με απώλειες κατά μέσο όρο της τάξεως του 1% υποχρεώνονται και οι αγορές του Νότου. Ανοδικά κινούνται και τα spreads στην περιφέρεια με την ελληνική 10ετια να ξεπερνά τις 800 μ.β. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά τις εντυπωσιακές ανοδικές κινήσεις της χθεσινής συνεδρίασης οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, διευρύνοντας εκ νέου την απόσταση από τις 1.700 μονάδες.

Με τις απώλειες στο 1,55% ο γενικός δείκτης τιμών επιστρέφει στα επίπεδα των 1.660 μονάδων εν μέσω ενισχυμένων συναλλαγών που προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ. Στις βασικές επιλογές των πωλητών οι τραπεζικές μετοχές που συνεχίζουν βέβαια να υποαποδίδουν ακόμα και μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη σε σχέση με τις υπόλοιπες ισχυρές του 20αρη. Πάνω από 3% η πτώση για Alpha Bank και Eurobank που επιστρέφουν στα 4,65 ευρώ και 4,58 ευρώ, χαμηλότερα προς τα 7,60 ευρώ και η κίνηση της Εθνικής με απώλειες άνω του 2% και συναλλαγές ήδη 1 εκατ. τεμ. Στην Πειραιώς η εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την α,μ.κ. ενισχύουν την πίεση προς τα 1,60 ευρώ με απώλειες άνω του 2,4%, ενώ οι αναμενόμενες ρευστοποιήσεις μετά το χθεσινό «αλαλούμ» των εκθέσεων της UBS οδηγούν την μετοχή της MIG στο -8% στην τιμή των 0,83 ευρώ με συναλλαγές που ξεπερνούν ήδη τα 3 εκατ. ευρώ.

Αρνητική στο σύνολο της η εικόνα του 20αρη με εξαίρεση τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil και της ΑΤΕ που λειτουργούν ψυχραιμότερα απορροφώντας πλήρως τις αρχικές πιέσεις. Ενώ, ηπιότερη εμφανίζεται η διορθωτική κίνηση και στις μετοχές των ΔΕΗ, Coca Cola, Τιτάν.

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ωστόσο οι πωλητές εμφανίζονται σαφώς ψυχραιμότεροι περιορίζοντας τις απώλειες για τους δείκτες στο 0,50%-1%. Στις 80 οι πτωτικές μετοχές, στις 30 οι ανοδικές.

Πηγή: www.newscode.gr