ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑ: «Βαθύ κόκκινο»...με φόντο τις ανησυχίες για την αναποφασιστικότητα της Ε.Ε

ΧΑ: «Βαθύ κόκκινο»...με φόντο τις ανησυχίες για την αναποφασιστικότητα της Ε.Ε
Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πολυπόθητη σύγκλιση απόψεων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους ...

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πολυπόθητη σύγκλιση απόψεων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν κλίμα δυσπιστίας όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής, φέρνοντας ταυτόχρονα και τους πωλητές στις αγορές στην πρώτη γραμμή μάχης.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το πρωί στα διεθνή δίκτυα και θέλουν τις διαστάσεις απόψεων στους κόλπους της Ευρωζώνης για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου ενίσχυσης και την μελλοντική του λειτουργία να εντείνονται εκ νέου, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές μετοχών και ομολόγων του Νότου. Τα spreads της Πορτογαλίας σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά και χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΚΤ για την σταδιακή αποκλιμάκωση τους, σε πτώση που ξεπέρασε το 1,5-2% υποχρεώθηκαν ενδοσυνεδριακά και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ διεύρυνση των spreads πάνω από τις 810 μ.β. παρατηρήθηκε και στην ελληνική 10ετια.

Υπό το νέο αυτό σκηνικό τα περιθώρια για διαφορετική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που έρχεται μάλιστα από μια έντονα ανοδική αντίδραση 350 μονάδων από τα χαμηλά Ιανουαρίου ήταν ελάχιστα, στοιχείο το οποίο έγινε εμφανές ήδη με το «καλημέρα».

Οι πωλητές εστιάστηκαν αρχικά στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες συγκεντρώνουν και το υψηλότερο ρίσκο σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον, με την πτώση σε σύντομο χρονικό διάστημα να λαμβάνει γενικευμένο αλλά και επιθετικό χαρακτήρα. Η κυριαρχία των πωλητών ήταν έντονη σε όλο το φάσμα του 20αρη, ενώ πλήρης ήταν και η ανταπόκριση στο πτωτικό κάλεσμα από το μεγαλύτερο μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια στιγμή οι αναμενόμενες ανακοινώσεις (μετά την λήξη της συνεδρίασης) αναφορικά με τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, ενέτειναν την επιφυλακτικότητα της αγοράς λειτουργώντας υποστηρικτικά στην διαμόρφωση αρνητικού κλίματος.

Έτσι, ο γενικός δείκτης υποχρεώθηκε εύκολα σε έντονη πτωτική κίνηση, αδυνατώντας να κρατήσει και τις σχετικές στηρίξεις με την επιθετικότητα των ρευστοποιήσεων να εντείνεται οδεύοντας προς τη λήξη. Με ενδοσυνεδριακή κίνηση έως και τις 1.628,19 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες πάνω από 5% ο γενικός δείκτης τερμάτισε στο –3,46% και στις 1.632,06 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος σημαντικά υψηλός στα 180 εκατ. ευρώ μαρτυρά τις έντονες διαθέσεις των πωλητών, ενώ και το τελικό ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων με 138 ανοδικές έναντι 44 πτωτικών έρχεται να επιβεβαιώσει την αλλαγή, βραχυπρόθεσμη ή όχι θα δείξει, στην στάση των εμπλεκομένων.

Σίγουρα, η σημερινή εξέλιξη σε ένα βαθμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιολογημένη δεδομένων των σημαντικών κερδών που πρόσφερε απνευστί η αγορά, σε κάθε περίπτωση όμως η ένταση των πωλήσεων αλλά και το κλίμα επιφυλακτικότητας που καλλιεργείται γενικότερα στις αγορές του Νότου θέτει σε «συναγερμό» τους προσφάτως τοποθετημένους.

Μεγάλοι χαμένοι της σημερινής συνεδρίασης οι τραπεζικοί τίτλοι με την Eurobank να «βυθίζεται» στο –9,03% επιστρέφοντας στα 4,33 ευρώ και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 4,46% στα 4,49 ευρώ δικαιώνοντας σε πρώτη φάση τις ανοιχτές θέσεις που διατηρούσε στις τελευταίες συνεδριάσεις το fund Fortelus με 2,3 εκατ.τεμάχια και 2,5 εκατ.τεμάχια αντίστοιχα. Σημαντικές οι πιέσεις και στην μετοχή της Εθνικής που βρέθηκε στο –4,51% και στην περιοχή στήριξης των 4,50 ευρώ με 116.000 τεμάχια ανεκτέλεστη προσφορά στο κλείσιμο, ενώ πτώση σχεδόν 5% σημείωσε και η Πειραιώς που επιβαρύνθηκε και από την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από την α.μ.κ. τερματίζοντας στα 1,56 ευρώ. Στο «βαθύ κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του 20αρη με απώλειες άνω του 5% για τις μετοχές επίσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της MIG, της Ελλάκτωρ, της Intralot, και συντηρητικότερες διαθέσεις για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια που συγκράτησαν τις απώλειες τους κάτω του 1,50%-2%. Στις πρώτες θέσεις επίσης των μεγάλων χαμένων του ταμπλό, αισθητή η παρουσία μετοχών που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη άνοδο της αγοράς με τις μετοχές των ΕΤΕΜ, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Centric να αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Πηγή: newscode