ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Δραματική για τον ελληνικό λαό η στάση πληρωμών"

"Δραματική για τον ελληνικό λαό η στάση πληρωμών"
Η Ελλάδα θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά, εάν σταματήσει να πληρώνει τις οφειλές της...

Η Ελλάδα θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά, εάν σταματήσει να πληρώνει τις οφειλές της, ενώ είναι προτιμότερο να συνεχίσει να ακολουθεί το οικονομικό και δημοσιονομικό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί ο Lorenzo Bini Smaghi, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στους Financial Times, εξηγεί γιατί η χάραξη πολιτικής στην ευρωζώνη συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την Αθήνα για να εφαρμοστούν οδυνηρές περικοπές των δαπανών και φορολογικές αυξήσεις, καθώς και αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου.

"Η δημοσιονομική εικόνα στην Ελλάδα θεωρείται ευρέως πιο οξεία από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην "περιφέρεια", καθώς έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση του χρέους . Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια έκθεση από την Bruegel think-tank, κατέληξε στο συμπέρασμα "ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και ότι ο περαιτέρω δανεισμός για την μείωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική".

Ο Bini Smaghi, είναι σαφής ότι η στάση πληρωμών θα ήταν αρκετά δραματική για τον ελληνικό λαό, καθώς θα προκαλούσε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σημαντικά προβλήματα για την πολιτική οικονομία

.Η Αθήνα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την οικονομία και να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες δανεισμού από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, από το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το τέλος του Ιουνίου να επιμηκύνει τη διάρκεια του τρέχοντος δανείου από τρία έως 30 έτη.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο, μέσα από ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ο Bini Smaghi ανέφερε, επίσης, ότι οι όροι από το ΔΝΤ και την ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, τον περασμένο Μάιο, θα μπορούσαν να χαλαρώσουν. "Καθώς η πρόοδος συνεχίζεται και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι όροι μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΔΝΤ".

Πηγή: newscode.gr