ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητάει η τρόικα για να δώσει την επόμενη δόση

Τι ζητάει η τρόικα για να δώσει την επόμενη δόση
Ολοκληρώθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου, η συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους της τρόικας...

Στο μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις της τρόικας με την κυβέρνηση εξελίσσονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Οι ελεγκτές δείχνουν μια απίστευτη εμμονή στο θέμα και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, επέμεναν πιεστικά να εξασφαλίσουν ρητή δέσμευση ότι σε τρεις μήνες από τώρα, οι εν λόγω συμβάσεις θα είναι ο "κανόνας" στις εργασιακές σχέσεις της χώρας μας.

Το αποτέλεσμα; Επειδή ακριβώς δεν εξασφάλισαν μια δέσμευση σε τόσο κατηγορηματικό τόνο, όσο ήθελαν, η σύσκεψη θα επαναληφθεί και πάλι σήμερα το πρωί! Κι έτσι, η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσουν σε λίγη ώρα από τώρα για να ανακοινώσουν τα αποτέλεσματα των ελέγχων τους, μετατίθεται για αργά το μεσημέρι, στις 15:00, στην Αίγλη του Ζαππείου.

Η επιμονή τους εξελίσσεται σε εμμονή, ενδεχομένως γιατί δεν πείθονται ούτε από τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη (η οποία είναι και η βασική πολέμιος των επιχειρησιακών συμβάσεων) για την αναγκαιότητα του μέτρου.

Κι όπως πληροφορείται το newscode.gr, ζήτησαν ως τις αρχές Ιουνίου, που θα έχει ολοκληρωθεί ο επόμενος τακτικός έλεγχός τους, το θέμα να έχει κλείσει.

Με τους όρους που έχουν θέσει, απαράβατα. Και δεν δέχονται ούτε καν να συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας-τελεσίγραφου ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Εκεί ακριβώς ήταν που "σκάλωσε" η διαπραγμάτευση χθες βράδυ και συμφωνήθηκε να συνεχισθεί σήμερα το πρωί. Το θέμα είναι ότι όποια από τις δύο πλευρές κι αν ρωτήσει κανείς, θα καταλάβει ότι κατά βάθος δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της άλλης.

Οπότε, το ενδιαφέρον για το που και πώς θα βρεθεί το modus vivendi αυξάνεται κατακόρυφα. Γιατί μπορεί η τέταρτη δόση του δανείου των 110 δισ. να εξασφαλίστηκε, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την πέμπτη που ακολουθεί...

Πηγή: www.newscode.gr