ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Βέτο Ελλάδας και Ιταλίας στη Κομισιόν

Bloomberg: Βέτο Ελλάδας και Ιταλίας στη Κομισιόν
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα και η Ιταλία...

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένεται να ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ετήσιου ορίου σχετικά με τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί βασική προτεραιότητα της Γερμανίας στους όρους που θέτει για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας μαζί με την Γαλλία , το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Άλλωστε η Γερμανία έχει «περάσει» αντίστοιχο όρο στο σύνταγμα της , γνωστό και ως φρένο χρέους και από την αποδοχή του από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα εξαρτηθεί και η απόφαση της να δώσει πράσινο φως στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με προσχέδιο της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ελλάδα, η πρώτη χώρα που χρειάστηκε οικονομική βοήθεια, δηλώνει ότι ο προτεινόμενος κανόνας θα την ανάγκαζε να προχωρήσει σε απίστευτα μεγάλες περικοπές, μόλις λήξει η στήριξη το 2013.

«Όλα τα κράτη μέλη εκτός από δύο, έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόταση. Η Ελλάδα και η Ιταλία διατηρούν επιφυλάξεις για το επίπεδο αναφοράς», αναφέρεται σε briefing note που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg News πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί από τις χώρες με χρέος πάνω από το 60% που έχει θέσει όριο η ΕΕ, να προχωρούν σε ετήσιες περικοπές αντίστοιχες με το 1/20 του πλεονάζοντος χρέους ή διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Πηγή: www.newscode.gr