ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑ: Υπό απειλή οι 1.600 μονάδες...

ΧΑ: Υπό απειλή οι 1.600 μονάδες...
Απειλούνται οι 1.600 μονάδες με το κλίμα στις ελληνικές αγορές...

Απειλούνται οι 1.600 μονάδες με το κλίμα στις ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών να επιβαρύνεται περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για την αποφαστικότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην αλλά και των τριβών στις διαπραγματεύεσεις της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση του μνημονίου.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης για τα ομόλογα 6 ιρλανδικών τραπεζών από την Moody's που επισημαίνει πως υπάρχουν αμφιβολίες για την πολιτική βούληση στην στήριξη του τραπεζικού κλάδου οδηγεί σε άνοδο τα ιρλανδικά spreads διευρύνοντας την επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο οι τριβές που αναπτύσσονται μεταξύ των στελεχών της Τρόικας και της κυβέρνησης με την πρώτη να ζητά εντατικοποίηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προκαλούν νέο άγχος στην επενδυτική κοινότητα, ενώ σαφώς ξεχωριστή σημασία στο εύθραυστο κλίμα αποκτούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες “η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση”.

Στην αγορά ομολόγων το spread της ελληνικής 10ετιας κινείται ανοδικά προς τις 820 μ.β., με τα πενταετή CDS να διαμορφώνονται στις 850 μ.β., εξέλιξη που πιέζει διαθέσεις και κλίμα στις ελληνικές μετοχές.

Οι “μάχες” για την διατήρηση των 1.600 μονάδων επιμένουν εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και πιέσεων στο σύνολο σχεδόν των τραπεζών και του 20αρη, ενώ αδυναμία διατήρησης αποστάσεων από το κλίμα διόρθωσης εντοπίζεται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις παρά τις αρχικές προσπάθειες.

Στο -1,40% και στις 1.609,60 μονάδες ο γενικός δείκτης με τις Eurobank, Πειραιώς, Jumbo και MIG να αποτελούν για την ώρα τις μοναδικές θετικές εξαιρέσεις. Αντίθετα, διατηρείται ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην πτώση για τις μετοχές των Coca Cola, OTE, Ελ. Πετρέλαια και Βιοχάλκο που χάνουν πάνω από 2-2,30%. Στην Εθνική η προσφορά παραμένει με σαφώς όμως λιγότερη ένταση σε σχέση με χθες και χωρίς να απειλεί ιδιαίτερα τις στηρίξεις στα 7,20-7,40 ευρώ, εξέλιξη που για την ώρα λείτουργεί σε ένα βαθμό ενθαρρυντικά για την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της. Αρνητική ωστόσο η συνολικότερη εικόνα της αγοράς με την αναλογία ανοδικών -πτωτικών να έχει επιβαυνθεί στο 1 προς 2.

*Δεν περιλαμβάνουν τελικά αλλαγές για τις ελληνικές μετοχές οι τριμηνιαίες μεταβολές που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Morgan Stanley για τους δείκτες Standard και Euro Pan-Euro.

Πηγή: www.newscode.gr