ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες διεργασίες και πάλι στον τραπεζικό κλάδο

Έντονες διεργασίες και πάλι στον τραπεζικό κλάδο
Κάτι οι παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας...

Κάτι οι παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γ.Προβόπουλου, κάτι η συμπεριφορά συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, όπως αυτή της Alpha Bank και της Eurobank και κάτι η υφέρπουσα φήμη, δεν ήθελε πολύ για να αρχίσει και πάλι να συζητείται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου deal στον τραπεζικό κλάδο.

Γεγονός αποτελεί ότι η παράλληλη πορεία των τιμών των μετοχών των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας έχει προκαλέσει πάρα πολλά ερωτηματικά. Παρά τη διάψευση της διοίκησης της Alpha για το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η αγορά συμπεριφέρεται σαν να την περιμένει και να την θεωρεί περίπου σίγουρη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι συζητήσεις με την Eurobank για το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους στρατηγικής σύμπλευσης δεν σταμάτησαν ποτέ.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το χρηματοπιστωτικό παρασκήνιο, επιμένουν ότι οι διερευνήσεις αυτού του είδους, ξεκίνησαν και πάλι σχετικά πρόσφατα, αλλά είναι άγνωστο σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, βασική πεποίθηση της ΤτΕ ήταν και παραμένει ότι η έξοδος από την κρίση και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της, σε τραπεζικό επίπεδο, θα γίνει μόνο δια της συνένωσης δυνάμεων. Μόνο που μέχρι σήμερα, οι "φωνές" της δεν φαίνεται να εισακούγονται. Δεν αποκλείεται, όμως, αυτό να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Και δεν αποκλείεται το σύνθημα να δώσει το ίδιο το δημόσιο. Πώς; Ανοίγοντας τις διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κίνηση αυτή βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αργά ή γρήγορα θα δρομολογηθεί. Απλώς είναι θέμα χρόνου και βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά.

Πηγή: www.newscode.gr