ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στο Χ.Α

Πτώση στο Χ.Α
Ανατροπή σκηνικού στο ελληνικό ταμπλό με τις αναφορές της Τρόικας ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει πρόγραμμα...

Ανατροπή σκηνικού στο ελληνικό ταμπλό με τις αναφορές της Τρόικας ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποδώσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015 ( εκ των οποίων τα 15 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στη διετία 2011 – 2012) να προσφέρει έναν σημαντικό «καταλύτη» στην αγορά εκτοξεύοντας στα ύψη τις μετοχές που τελούν υπό κρατικό έλεγχο. Εξάλλου, ένα διευρυμένο πρόγραμμα σημαντικών αποκρατικοποιήσεων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της χρηματιστηριακής αγοράς για την αναθέρμανση της κεφαλαιαγοράς αλλά και μια σημαντική παράμετρο που έθεταν οικονομικοί παράγοντες της χώρας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική μείωση του δημόσιου χρέους.

Ως εκ τούτου στον απόηχο των σχετικών ανακοινώσεων Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Αττικής, ΕΒΖ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ συγκέντρωσαν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις περισσότερες μετοχές της εν λόγω κατηγορίας να προσφέρουν στο κλείσιμο σημαντικές αποδόσεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας που έκλεισε στο +11,84% και στα 0,85 ευρώ (με υψηλά ημέρας τα 0,87 ευρώ εν μέσω συναλλαγών 811.000 τεμαχίων) αλλά και των Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- Αττικής που ενισχύθηκαν κατά 9,27% και 7,77% αντίστοιχα.

Στον ΟΠΑΠ τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν άμεσα οδηγώντας την μετοχή έως 16 ευρώ ( με ενδοσυνεδριακά χαμηλά τα 15,24 ευρώ), ωστόσο οι δημοπρασίες κατέβασαν σημαντικά τον πήχη των κερδών. Μόλις στο 0,06% υψηλότερα και στα 15,54 ευρώ το κλείσιμο μετά από συνολικές συναλλαγές ύψους 591.000 τεμάχια

Από εκεί και πέρα βέβαια η νευρικότητα αλλά και η επιφυλακτικότητα των αγοραστών ειδικά στην περίπτωση των τραπεζών, μετά και τις πιέσεις που ασκούνται για την υλοποίηση σχεδίων με στόχο απεξάρτηση τους από την ΕΚΤ, ήταν ιδιαιτέρως εμφανής, γεγονός που στέρησε από τον γενικό δείκτη το θετικό πρόσημο. «Βαρίδι» βέβαια ειδικά στις δημοπρασίες αποτέλεσε και το δίδυμο των Coca Cola –ΟΤΕ που έκλεισαν με απώλειες 3,95% και 3,57% αντίστοιχα στα χαμηλά ημέρας των 20,45 ευρώ και 7,56 ευρώ.

Ο γενικός δείκτης τιμών με μόνιμο χαρακτηριστικό σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών τα συνεχή «σκαμπανεβάσματα» τερμάτισε στο –0,62% και στις 1.621,90 μονάδες εν μέσω συνολικών συναλλαγών 125 εκατ. ευρώ.

Μεικτή η εικόνα στο club των τραπεζών με την Alpha Bank να αποτελεί τον μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας των 4,36 ευρώ με πτώση 2,90%. Αμετάβλητη η Πειραιώς στα 1,56 ευρώ, οριακά κέρδη 0,46% για την Eurobank και πτώση 0,57% με κλείσιμο στα 7,37 ευρώ που την διατηρούν στην ζώνη στήριξης για την Εθνική.

Αρκετά θετικότερη η εικόνα στις μικρότερες κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων με τον 40αρη να κλείνει στο +1,17% και τον 80αρη να ενισχύεται κατά 1,56% με 85 μετοχές να κλείνουν θετικά και 77 να υποχωρούν. Στους μεγάλους κερδισμένους οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο που έδωσαν δυναμικά το παρόν με την Σιδενόρ να κλείνει στο +8,60%, την Ετεμ να ενισχύεται κατά 8,20%, ενώ επιβεβαίωση της δυναμικής τους μετά τις τελευταίες ανάσες πρόσφεραν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Intralot, Frigoglass, Παρνασσός κα.

Πηγή: newscode