ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Καθυστερεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές"

"Καθυστερεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές"

Αμφίβολη θεωρεί την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2011 ο εκπρόσωπος της Κομισιόν της τρόικα Σερβάς Ντερούζ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κοινοτικός αξιωματούχος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να πετύχει η χώρα μας τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, ενώ θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Η προοπτική της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2011 είναι μάλλον δυσοίωνες» τονίζει ο Σερβάς Ντερούζ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης που θεωρούσε εφικτή μια τέτοια εξέλιξη. «Ακόμα και για το 2012 βάζω ερωτηματικό, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον» συμπλήρωσε.

Επίσης επεσήμανε ότι το κρίσιμο τεστ της επιστροφής της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει σε μια υγιή βάση.

Ο Ντερούζ υποστήριξε ότι οι αγορές είναι πρόθυμες να δουν ότι η μείωση του ελληνικού χρέους επιτυγχάνεται μέσω ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι ρόλο κλειδί θα παίξει και η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι κρατικές θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν», υπογράμμισε.

Οι ελληνικές τράπεζες άλλωστε, μπορεί να έχουν μικρή έκθεση σε τοξικά ομόλογα, αλλά συμπαρασύρονται από τα προβλήματα του ελληνικού δημόσιου τομέα και έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την ύφεση, την ίδια ώρα που την ρευστότητά τους την οφείλουν στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Ο Ντερούζ επέμεινε στο γεγονός ότι είναι εφικτός ο στόχος για άντληση 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2012 από τις αποκρατικοποιήσεις, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ από την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας, 10 δισ. ευρώ από εισηγμένες και μη εισηγμένες δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς και 5 δισ. ευρώ από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Ελπίζω ότι τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κινήσεις που αφορούν τη συμμετοχή της στις τηλεπικοινωνίες, τη ΔΕΗ και την εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου», κατέληξε.

Πηγή: newscode.gr