ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λεφτά θα πληρώσετε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τι λεφτά θα πληρώσετε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Οι έχοντες ακίνητα μικρής αντικειμενικής αξίας χωρίς να διαθέτουν άλλη περιουσία, θα είναι οι τυχεροί μετά τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που έρχεται να αντικαταστήσει το... έκτακτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ που όμως πλήρωναν μόνο 500 χιλ. ιδιοκτήτες.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές και φορείς της κτηματαγοράς.

Επίσης, η νέα κλίμακα θα έχει 5 - 7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των €3 εκατ. , ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από €10 εκατ.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που διαθέτει ακίνητο μέχρι €50.000 δε θα πληρώσει τίποτε ενώ για ένα σπίτι €100 χιλ. και συντελεστή 0,1% ο φόρος θα είναι στα 50 ευρώ. Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι το αφορολόγητο θα είναι ατομικό, για ένα ζευγάρι δηλαδή θα είναι 100.000 ευρώ.

Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά για το τι θα γίνει με το νέο φόρο.
Διαμέρισμα 60 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 60.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 6 ευρώ αν υπάρξει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και καθόλου αν πρόκειται για ζευγάρι.

Ακίνητο 500 τ.μ. με αντικειμενική αξία 6.000 ευρώ, συνολικά 3 εκατ. ευρώ, με συντελεστή 2% ο φόρος θα είναι 59.000 ευρώ (2.950.000 επί 2%).
Αν και ο φόρος για τα μικρά ακίνητα φαντάζει μικρός, ειδικά σε σύγκριση με το ΕΕΤΗΔΕ, οι έχοντες αγροτεμάχια ή οικόπεδα θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι φόροι σε μια οικογένεια μπορεί να ξεπεράσουν το χαράτσι.

Οι φόροι στα αγροτεμάχια είναι αυτοί που διχάζουν περισσότερο και την κυβέρνηση, γι' αυτό την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη στην οποία θα πάρει μέρος ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος παίρνει πάνω του την υπόθεση.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και οι αποφάσεις για την φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία κ.λπ.) με το σχέδιο να προβλέπει ότι θα φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει μέσα στο 2013 ενώ το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται τη μείωση του φόρου μεταβίβασης που είναι τώρα 11%.

«Μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας για να καταλήξουμε σε αποφάσεις» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για το φόρο στα ακίνητα ξεκαθαρίζοντας ότι «δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας είναι να εισπράττουμε από τον φόρο των ακινήτων όσα εισπράτταμε και πριν».

Σύμφωνα με τον υπουργό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η σχετική κλίμακα, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια οι αντικειμενικές αξίες να προσαρμοσθούν στις εμπορικές και να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ο οποίος όπως παραδέχεται ο κ. Στουρνάρας είναι υψηλός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΑΡΑΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. M.Sc.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ