ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία Nokia-Microsoft

Συμμαχία Nokia-Microsoft
Συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο...

Συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο των smartphone ανακοίνωσαν σήμερα η Nokia και η Microsoft, με στόχο να δημιουργήσουν το «αντίπαλον δέος» του iPhone, αλλά και να «χτυπήσουν» την Google.

Ο φινλανδικός κολοσσός των συσκευών κινητής τηλεφωνίας δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της «ευρείας στρατηγικής συμφωνίας» που σύναψε με την κορυφαία αμερικανική εταιρεία λογισμικού, η οποία θα επικεντρωθεί στην αγορά των «έξυπνων» τηλεφώνων. Η σύμπραξη των δύο εταιρειών έχει στόχο να δημιουργήσει ένα «οικοσύστημα παγκόσμιας εμβέλειας» στην κινητή τηλεφωνία και να πλήξει τα μερίδια που έχουν η Google και η Apple στις αγορές του λογισμικού για smartphone και των κινητών τηλεφώνων αντίστοιχα – η πρώτη με το Android και η δεύτερη με το iPhone.

Οι αλλαγές

Όπως έγινε γνωστό, η Nokia θα χρησιμοποιεί πλέον ως κύρια πλατφόρμα στις συσκευές που παράγει το λογισμικό Windows Phone 7 της Microsoft, εγκαταλείποντας, στην ουσία, το Symbian που ανέπτυσσε η ίδια, παρότι ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παράγει συσκευές που θα «τρέχουν» αυτό το λειτουργικό σύστημα. Επιπλέον, οι συσκευές της Nokia θα χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Αντίστοιχα, η Microsoft θα υιοθετήσει την υπηρεσία χαρτογράφησης Nokia Maps.


Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η συμφωνία αποβαίνει περισσότερο σε όφελος της Microsoft, αποτελώντας, αντίθετα, για τη Nokia παραδοχή ότι η στρατηγική που ακολουθούσε δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Στίβεν Έλοπ, φέρεται να παρομοίασε την εταιρεία του με μια «φλεγόμενη πλατφόρμα πετρελαίου», με «περισσότερες από μία εκρήξεις να βάζουν φωτιά γύρω μας», σε εσωτερικό σημείωμα που έστειλε στους εργαζομένους της εταιρείας, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.
Το μερίδιο της Nokia στην αγορά των «έξυπνων» τηλεφώνων έχει συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος του 2010 έπεσε στο 28,9% από 36,4% που ήταν το 2009, σύμφωνα με την εταιρεία Gartner. Μάλιστα, το μερίδιο της εταιρείας ξεπερνούσε το 50% πριν το λανσάρισμα του iPhone το 2007.

Πτώση μετοχής

Η τιμή της μετοχής της φινλανδικής εταιρείας υποχωρούσε σήμερα κατά 11% στο Ελσίνκι. Η χρηματιστηριακή αξία της έχει συρρικνωθεί κατά 60% από την εμφάνιση του iPhone.

«Είναι μια καθαρή παραδοχή ότι η στρατηγική πλατφόρμα της Nokia απέτυχε. Η Microsoft είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της συμφωνίας», σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg ο Μπεν Γουντ, αναλυτής της εταιρείας CCS Insight.

«Η Nokia είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου σημαντικές αλλαγές είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες στην πορεία μας προς τα εμπρός. Σήμερα, επιτυγχάνουμε αυτή την αλλαγή μέσα από ένα νέο δρόμο, με στόχο την επανάκτηση του ηγετικού μας ρόλου στα smartphone», δήλωσε ο κ. Έλοπ. Όπως έγινε γνωστό, η Nokia πρόκειται να ανακοινώσει νέα ηγετική ομάδα και οργανωτική δομή «με σαφή στόχευση στην ταχύτητα, τα αποτελέσματα και την υπευθυνότητα».

«Είναι, πλέον, μια κούρσα με τρία άλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας – τα άλλα δύο «άλογα» είναι το iPhone της Apple και οι συσκευές με το λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Παράλληλα, όμως, ο Έλοπ αποκάλυψε ότι θα σημειωθούν «σημαντικές» απώλειες θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα την συμφωνίας.

Πηγή: newscocde.gr