ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις ανάκαμψης για τους ναύλους στα μεγάλα δεξαμενόπλοια

Ενδείξεις ανάκαμψης για τους ναύλους στα μεγάλα δεξαμενόπλοια
Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα...

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα τα ημερήσια έσοδα των μεγάλων δεξαμενόπλοιων λόγω της άρνησης των ιδιοκτητών τους να τα ναυλώσουν στις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες είχαν περιέλθει.

Συγκεκριμένα το μέσο ημερήσιο έσοδο για ένα very large crude carrier (VLCC) για δρομολόγιο από την μέση ανατολή στην Ιαπωνία αυξήθηκε στα 52.928 δολάρια ασύμφωνα με την Clarksons Shipping Intelligence Weekly από 19.735 την προηγούμενη εβδομάδα. Τα επίπεδα αυτά εκτιμάται ότι δίνουν περιθώρια κερδών αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών απαιτούνται περί τα 30.000 δολ ημερησίως για να «βγαίνει» το πλοίο, να καλύπτει δηλαδή τα έξοδα του και την υποθήκη του.

Πολλοί εφοπλιστές αναμένουν περεταίρω βελτίωση των ναύλων μετά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν περιέλθει και παραμείνει για καιρό. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η αυξημένη εγρήγορση των εμπορικών εταίρων αναφορικά με το γεωπολιτικό ρίσκο στον απόηχο των εξελίξεων στην Αίγυπτο συνέβαλε επίσης στην ανάκαμψη αυτή. Μένει να εξακριβωθεί κατά πόσον αυτό θα αποτελέσει απαρχή ανοδικής τάσης.

Πηγή: www.newscode.gr