ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τα πρόστιμα και τις δόσεις

Αλαλούμ με τα πρόστιμα και τις δόσεις

«Ήξεις αφήξεις» από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό!

Μετά το σάλο που προκάλεσε η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να τα… «μαζέψει» μέσω διευκρινιστικών δηλώσεων.

Ο κ. Μαυραγάνης σε απάντησή του έπειτα από ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛΛ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την παροχή περισσότερων δόσεων στους οφειλέτες καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων- διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς».

Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Όπως είπε, «η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».

Ταυτόχρονα, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προαναγγέλλει αλλαγές στο σύστημα ποινών των παραβατών του ΦΠΑ ενώ παραδέχεται ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει επαρκή κονδύλια για την κάλυψη των οδοιπορικών των φοροελεγκτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την τρόικα προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τη νέα ρύθμιση και να αρχίσει η πληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο, καθώς και η ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία, που έχει ανακοπεί, βασικά, λόγω οικονομικής αδυναμίας των φορολογουμένων.

Η ισχύουσα διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει αρχικά έως 26 δόσεις, οι οποίες μπορούν έπειτα από αίτηση επανεξέτασης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να φτάσουν τις 48 δόσεις. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ έχουν ετοιμάσει σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών μέχρι και σε 100 δόσεις και με χαμηλό ύψος δόσης.