ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πώληση του 10% της κρατικής τράπεζας VTB

Ρωσία: Πώληση του 10% της κρατικής τράπεζας VTB
Στην πώληση ποσοστού 10% της κρατικής τράπεζας VTB έναντι του ποσού των 95 δισ.ρουβλίων ή 2,39 δισ.ευρώ προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση...

Στην πώληση ποσοστού 10% της κρατικής τράπεζας VTB έναντι του ποσού των 95 δισ.ρουβλίων ή 2,39 δισ.ευρώ προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είχε εξαγγελθεί το 2010, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η προσφορά μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, "γεγονός που επέτρεψε την πώληση του πακέτου σε τιμή αντίστοιχη στις πραγματικότητες της αγοράς", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των επενδυτών, επεσήμανε όμως ότι πρόκειται για "σειρά επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, που για πρώτη φορά εμπιστεύεται αυτού του ύψους στη ρωσική οικονομία".

Τον Ιούλιο του 2010 η Μόσχα είχε εξαγγείλει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών ή ημικρατικών επιχειρήσεων. Τον Οκτώβριο, ενέκρινε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κολοσσιαίων διαστάσεων συνολικού ύψους 42 δισ.ευρώ για την επομένη πενταετία, που συμπεριλαμβάνει την VTB, την ημικρατική τράπεζα Sberbank, την πετρελαϊκή εταιρία Rosneft και σειρά άλλων επιχειρήσεων.

Το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1990, έχει ως στόχο την άντληση πόρων για τον εκσυγχρονισμό της.

Πηγή: newscode.gr