ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Οι αποκρατικοποιήσεις θα συμβάλλουν στην υποχώρηση του χρέους

FT: Οι αποκρατικοποιήσεις θα συμβάλλουν στην υποχώρηση του χρέους
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή...

Η Ελλάδα προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τις κατηγορίες για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της, υποστηρίζει η Financial Times, με ρεπορτάζ που υπογράφει η Kerin Hope, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επικρίνει δημοσίως τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, αν και ακολούθησαν δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η τρόικα «συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα».

«Εμείς τους ζήτησαμε τη βοήθεια ... όχι να αναμειχθούν στις εσωτερικές μας υποθέσεις ¨», οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο σχέδιο, εάν εφαρμοστεί με επιτυχία, θα συμβάλλει σε σημαντική υποχώρηση του χρέους στην Ελλάδα η οποία θα ισοδυναμεί, με τα τωρινά δεδομένα, με περίπου 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Πιστεύουν ότι η ανάπτυξη ακινήτων θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την έξοδο από την κρίση.

Η κυβέρνηση, σχολιάζει η εφημερίδα, δεν έχει προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις μέχρι στιγμής, παρά το ότι υποσχέθηκε πέρυσι να πουλήσει μερίδια σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές τράπεζες που ελέγχονται και να προχωρήσει σε προσφορές για τους ιδιώτες επενδυτές να λειτουργήσουν περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής των αγορών, στην EFG Eurobank, δήλωσε: "Η δέσμευση για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα καθησυχάσει τις αγορές. Είναι σαφές ότι είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ.

Πηγή: www.newscode.gr