ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει το Eurogroup χωρίς τελικές αποφάσεις

Συνεδριάζει το Eurogroup χωρίς τελικές αποφάσεις
Τρόπους για την διεύρυνση του ποσού του μηχανισμού στήριξης στα 440 δισ. ευρώ αναζητούν οι υπουργοί...

Τρόπους για την διεύρυνση του ποσού του μηχανισμού στήριξης στα 440 δισ. ευρώ αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά η Γερμανία δείχνει απροθυμία να συναινέσει χωρίς δεσμεύσεις εκ μέρους των εταίρων για στενότερη οικονομική συνεργασία.

Οι σημερινές συζητήσεις γίνονται στα πλαίσια προετοιμασίας μιας λύσης-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, το τελικό κείμενο της οποίας αναμένεται να συμφωνηθεί στα τέλη Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών.

Παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται συναίνεση στις προτεινόμενες λύσεις, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης φαίνεται ότι έρχονται ποιο κοντά σε μια συμφωνία όσον αφορά το μηχανισμό διάσωσης EFSF, με στόχο να γίνει πιο δυνατό και περισσότερο ευέλικτο.

«Το πλέον σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι τα 440 δισ. ευρώ του μηχανισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουμε στο EFSF μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί να παρέμβει στην αγορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, υποστηρίζοντας ότι στα ζητήματα αυτά θα μπορέσει να υπάρξει συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο.

Το EFSF διαθέτει που φθάνουν στα 440 δισ. ευρώ, αλλά η πραγματική ικανότητα του ταμείου είναι 250 δισ. ευρώ, λόγω των πρόσθετων εγγυήσεων που διαθέτει ο μηχανισμός, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η διάσωση περισσότερων χωρών, εάν και η Πορτογαλία και η Ισπανία αναγκαστούν να προσφύγουν σε αυτό.

Δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σήμερα τρόπους για να προσδώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο μηχανισμό, χωρίς να αποκλείεται να του επιτρέψουν να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών.

«Δεν θα καταλήξουμε σήμερα σε αποφάσεις, αλλά έχουμε πει ότι η λύση-πακέτο, που θα ληφθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα διαθέτει τρία χαρακτηριστικά: το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, τη συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης καθώς και το EFSF, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισερχόμενος στη συνεδρίαση.

Η Γερμανία αναμένεται ότι θα δεχθεί να ενισχύσει το EFSF, εξασφαλίζοντας όμως ως αντάλλαγμα εκ μέρους των υπόλοιπων κρατών-μελών τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα βοηθήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Οι διεθνείς αγορές τις πρώτες εβδομάδες του 2011 εμφανίστηκαν να είναι πιο ήρεμες, ωστόσο η έλλειψη συμφωνίας εκ μέρους των αρχηγών των κρατών-μελών της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου τις κατέστησε και πάλι ανήσυχες.

Ο Sven Schubert, της Credit Suisse στη Ζυρίχη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα παραμείνουν μέχρι τη λήψη αποφάσεων το Μάρτιο.

Αλλαγές στα μέλη της ΕΚΤ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι ο βέλγος Peter Praet θα προταθεί για τη θέση που κατέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ η Σλοβάκα Elena Kohutikova.

Στους υπουργούς Οικονομικών θα μιλήσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ με θέμα τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, που θα αναλάβει την αντιμετώπιση κρίσεων από τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή του πρακτορείου Reuters, η Κομισιόν πρότεινε την ενίσχυση του Μόνιμου Μηχανισμού με ποσό 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναφέρουν άλλες πηγές, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε αυτήν την πρόταση.

πηγή: newscode.gr