ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μουμπάρακ "εκτόξευσε"... το πετρέλαιο

Ο Μουμπάρακ "εκτόξευσε"... το πετρέλαιο
Νέα άνοδος σημειώθηκε στην τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την παραίτηση...

Νέα άνοδος σημειώθηκε στην τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και την αύξηση των εισαγωγών αργού στην Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον πλανήτη.

Η τιμή του αργού πετρελαίου παράδοσης Απριλίου άγγιξε τα 104,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 103,86 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,93 δολάρια έναντι του «κλεισίματος» της Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε στα 86,52 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στη συνέχεια στα 85,80 δολάρια, 22 σεντς περισσότερα έναντι της Παρασκευής.

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η ώθηση των τιμών οφείλεται στα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας, της οποίας το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε τον Ιανουάριο στα πλέον χαμηλά επίπεδα του τελευταίου εννεαμήνου.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 27% έναντι της περσινής χρονιάς φτάνοντας στα τέταρτα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Επίσης, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος εξάπλωσης των εξεγέρσεων, όπως αυτές της Αιγύπτου, στη Μέση Ανατολή, που θεωρούν πολύ πιθανή την εξάπλωση του κύματος διαμαρτυρίας.

Για το λόγο αυτό, θεωρούν ότι στις τιμές πετρελαίου θα παραμείνει «το επιτίμιο επενδυτικού κινδύνου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ αλ Χάμλι θεωρεί ότι για τις υψηλές τιμές πετρελαίου ευθύνονται οι αναταραχές στην Αίγυπτο κι όχι τα θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης.

Επίσης εκτιμά ότι η αγορά είναι καλά τροφοδοτημένη, εννοώντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητη μια έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Πηγή: newscode.gr