ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ύφεσης το 2011 για την Πορτογαλία

Χρονιά ύφεσης το 2011 για την Πορτογαλία
Δυσοίωνα εμφανίζονται τα στοιχεία για την πορτογαλική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3%...

Δυσοίωνα εμφανίζονται τα στοιχεία για την πορτογαλική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, παρά την ανάπτυξή της κατά 0,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά κάνουν τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι χρονιά ύφεσης, ενώ οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας αναμένεται να «ροκανίσουν» την καταναλωτική δύναμή τους.

Κατά το 2010, η οικονομία της Πορτογαλίας εμφάνισε ανάπτυξη 1,4%, η οποία αποδόθηκε στις εξαγωγές της. Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι το 2011 έχει προοπτική ύφεσης, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα φτάσουν το 1%.

Πάντως, το 2009, η οικονομία της Πορτογαλίας είχε συρρικνωθεί 2,5% με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η εναλλαγή χαμηλής ανάπτυξης και ύφεσης, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από την κρίση χρέους, που την έχει καταστήσει «υποψήφια» για ένταξή της στο μηχανισμό ευρωπαϊκής διάσωσης.

"Η μικρή ανάπτυξη δεν βοηθά φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους"

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη εφαρμόσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνει αύξηση των φόρων και περικοπές σε μισθούς δημόσιων υπαλλήλων. Οι προσπάθειες έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% έναντι 7%. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί η μικρή ανάπτυξη να εξυπηρετήσει την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός τη χώρας Ζοζέ Σόκρατες εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας δεν θα σημειώσει φέτος αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς το 2011 η ανάπτυξη εμφάνισε ρυθμούς διπλάσιους από τους αναμενόμενους.

"Η κατανάλωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν θα μειωθούν, ενώ αναμένω άλλες εισφορές, δηλαδή τις εξαγωγές, να αντισταθμίσουν", δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιτευχθεί.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν τώρα σπρεντ 414 μονάδων βάσης ως προς τα αντίστοιχα γερμανικά, από 405 λίγο προγενέστερα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, πέρυσι όντως αυξήθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 15,7%, ενώ για φέτος ο κυβερνητικός στόχος είναι αύξηση 7,3%, κάτι όμως που δίνει ανάπτυξη μόνον κατά είκοσι δεκαδικές μονάδες.

Πηγή: newscode.gr