ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: "Στα 500 δις ο μηχανισμός"

Γιούνκερ: "Στα 500 δις ο μηχανισμός"
Σε συμφωνία ως προς το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης...

Σε συμφωνία ως προς το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο μηχανισμός αυτός, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 θα έχει δανειακή ικανότητα 500 δισ. ευρώ, δηλαδή δυο φορές μεγαλύτερη από το σημερινό ταμείο διάσωσης.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς τη δανειακή ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την σταθερότητα.

Συμφωνήσαμε για ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δισ. ευρώ το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, παρακολούθησε από κοντά τις ελληνικές προσπάθειες. "Είμαστε ικανοποιημένοι από τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα είναι αξιομνημόνευτα, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν σε ορισμένους τομείς" τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα την έχει η κυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας και τη δική του ικανοποίηση από τις διαπιστώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στη χώρα.

Πηγή: newscode.gr