ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιoς είναι ο νέος διοικητής της Bundesbank

Ποιoς είναι ο νέος διοικητής της Bundesbank
O Jens Weidmann, νέος διοικητής της Bundesbank, θα φέρει νέο αίμα, καλύτερο πολιτικό αισθητήριο...

O Jens Weidmann, νέος διοικητής της Bundesbank, θα φέρει νέο αίμα, καλύτερο πολιτικό αισθητήριο και ύφος χαμηλών τόνων στην γερμανική κεντρική τράπεζα. Παράλληλα, δεν προβλέπεται να αποκλίνει από τις σκληροπυρηνικές αντιπληθωριστικές απόψεις του προκατόχου και πάλαι ποτέ μέντορά του, Axel Weber, που θα εγκαταλείψει το τιμόνι της Bundesbank τον Απρίλιο.

Ο 42χρονος Weidmann διατελεί τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικός σύμβουλος της Καγκελαρίου Angela Merkel, ασκώντας σημαντική επιρροή στην πολιτική της σε μία εποχή που η Γερμανία βρισκόταν αντιμέτωπη με την χρηματοπιστωτική κρίση και την μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν στενά με τον Weidmann τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο, σχεδόν ντροπαλό άνθρωπο. Πίσω από τη συνεσταλμένη συμπεριφορά του κρύβει όμως ένα κοφτερό οικονομικό μυαλό. Είναι ισχυρογνώμων αλλά ταυτόχρονα διαθέτει ευαίσθητες πολιτικές κεραίες -- ένα χάρισμα που απουσίαζε από τον Weber, ο οποίος βρέθηκε στην Bundesbank απευθείας από τον ακαδημαϊκό κόσμο.

"Έχει τις δικές του απόψεις, αλλά δεν προσπαθεί να τις επιβάλλει με επιθετικό τρόπο", είπε στο Reuters ο Bert Ruerup, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Weidmann την περίοδο 2000-2003 ως μέλος του οικονομικού συμβουλίου των "σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης.

"Σε θέματα οικονομικής πολιτικής βρίσκεται πολύ κοντά στον Weber. Κύριο μέλημά του είναι η σταθερότητα", πρόσθεσε ο Ruerup.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Weber αιφνιδίασε τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρήσει από τη Bundesbank τον Απρίλιο, έναν χρόνο πριν λήξει η θητεία του. Με τον τρόπο αυτό αποσύρθηκε και από την κούρσα διαδοχής του Jean-Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Ο Weber είχε στρέψει εναντίον του πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γαλλία, γιατί εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Κρίνοντας από τη μακρόχρονη θητεία του στο πλευρό της Μerkel, ο Weidmann είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει τέτοιου είδους εκρήξεις. Όπως και η Merkel, φαίνεται να προτιμά να κονταροχτυπιέται στο παρασκήνιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πέρυσι, ο Weidmann στήριξε σιωπηρά τον υπουργό Οικονομίας Rainer Bruederle που απέρριπτε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Opel, παρά το γεγονός ότι η Merkel είχε ταχθεί υπέρ των επιχορηγήσεων για να σωθούν θέσεις εργασίας.

Ο Weidmann ενθάρρυνε επίσης την Merkel να μην προσφέρει άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα και να συμπεριλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η γνώμη του μέτρησε περισσότερο από αυτήν του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του Weidmann ως διοικητή της Bundesbank θα είναι να κρατήσει τις πρέπουσες αποστάσεις μεταξύ του ιδίου και της Καγκελαρίου και να ενστερνιστεί τον νέο ρόλο του ως δημόσιο πρόσωπο, μετά από την μακρά καριέρα του στο παρασκήνιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν "πολιτική" την τοποθέτηση του Weidmann. Τόνισαν ότι ο Weidmann θα πρέπει να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση, σε μία περίοδο όπου οι κεντρικές τράπεζες πιέζονται να λάβουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη ή καλούνται να μην ανεβάσουν τα επιτόκια, παρά την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

πηγή: newscode.gr