ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημη πρώτη για την γαλλική προεδρία της G20

Επίσημη πρώτη για την γαλλική προεδρία της G20
Την πρώτη της προεδρία στην G20 θα ασκήσει αύριο η Γαλλία, κατά τη διήμερη συνάντηση της ομάδας στο Παρίσι...

Την πρώτη της προεδρία στην G20 θα ασκήσει αύριο η Γαλλία, κατά τη διήμερη συνάντηση της ομάδας στο Παρίσι. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η εξασφάλιση της σύγκλισης απόψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της G20 ως προς τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων, βάσει των οποίων θα μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι μια συναίνεση της ομάδας στα συγκεκριμένα θέματα, θα επιτρέψει τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών ως προς την περαιτέρω δράση.

"Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς " πρόσθεσε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι στην πολιτική της Γαλλίας δεν εντάσσεται η άσκηση υποδείξεων για το εάν μια χώρα θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική, να βάλει "φρένο" στις εξαγωγές της. «Στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία, από την οποία θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του πληθωρισμού» διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

Πάντως, οικονομικοί κύκλοι στο Παρίσι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας κατά το διήμερο, η οποία θα κινηθεί σε πέντε οικονομικούς δείκτες: ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συναλλαγματικά αποθέματα, έλλειμμα -δημόσιο έλλειμμα και χρέος, όπως και ιδιωτική αποταμίευση.

Εφ' όσον επιτευχθεί μια "από κοινού εκτίμηση" τουλάχιστον στους παραπάνω δείκτες, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στο "μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων" τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική επιφυλάσσονται ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης, με την ΕΕ να επιδιώκει να παίξει πιο ενεργό ρόλο ως προς την παρακολούθηση της εικόνας των οικονομικών των κρατών-μελών.

πηγή: newscode.gr