ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα ΕΚΤ-Kομισιόν για λύσεις «αλά Κύπρο» και σε άλλες χώρες

Κόντρα ΕΚΤ-Kομισιόν για λύσεις «αλά Κύπρο» και σε άλλες χώρες

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιδίωξαν σήμερα να αποκρούσουν τις εκτιμήσεις περί του ότι το σχέδιο «διάσωσης» της οικονομίας της Κύπρου θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στην ΕΕ στο μέλλον, επιμένοντας ότι η διευθέτηση στην οποία κατέληξαν οι διεθνείς πιστωτές με την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Η λύση στην Κύπρο διαφέρει εντελώς από αυτές που επιλέχθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς για πρώτη φορά τιμωρούνται οι μεγάλοι καταθέτες. Οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θίγονται. Χθες Δευτέρα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι στο μέλλον η ΕΕ ενδέχεται αρχικά να απευθύνει το ερώτημα στις τράπεζες εάν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν και κατόπιν να εξετάζει εάν μπορούν να συμβάλουν σε αυτό οι μέτοχοι και ομολογιούχοι— και μετά «αν είναι απαραίτητο» στις καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες, που υπερβαίνουν δηλαδή τις 100.000 ευρώ.

«Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε πλέον περισσότερο τόλμη», είχε πει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο αργότερα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, τα σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν αυτήν και μόνο και δεν χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ή υποδείγματα. Αλλά αυτή η δήλωση έγινε πολύ αργά για τις αγορές, που θορυβήθηκαν λόγω των ανησυχιών πως η Κύπρος θα αποτελέσει προηγούμενο και το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων μπορεί να γενικευτεί.

Στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της Κύπρου και τις μελλοντικές κρίσεις, αντέδρασαν έντονα σε κάθε αναφορά ότι θα υπάρξουν και άλλα «bail-in» (η συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών). «Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διέπραξε ένα σφάλμα λέγοντας όσα είπε», είπε νωρίτερα σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έναν μικρότερο πυρήνα στο ΔΣ του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, στο ραδιόφωνο Europe 1. Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του 23μελούς ΔΣ της ΕΚΤ, επανέλαβε το μήνυμα αυτό με μεγαλύτερη ένταση: «νομίζω ότι έγινε ιδιαίτερα καθαρό πως η Κύπρος είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Αυτό έγινε εντελώς σαφές και σήμερα από την ΕΚΤ». Ωστόσο τα νερά θόλωσαν ακόμα περισσότερο η Φινλανδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμφανίστηκαν διατεθειμένες να εξετάσουν την υποστήριξη της εφαρμογής του μοντέλου της Κύπρου στην επίλυση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην ευρωζώνη.

«Η άποψή μου είναι ότι (η τραπεζική ένωση) θα όφειλε να συμπεριλάβει το σκεπτικό του bail-in, (ότι δηλαδή) οι μέτοχοι και οι επενδυτές θα έπρεπε να υφίστανται ζημίες σε περίπτωση μιας πτώχευσης τράπεζας», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν σε ένα σεμινάριο στο Ελσίνκι.

Ενώ μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι είναι πιθανόν οι κάτοχοι ανασφάλιστων καταθέσεων να κληθούν να συμβάλλουν στην μελλοντική εκκαθάριση τραπεζών βάσει ενός υπό συζήτηση ευρωπαϊκού νομοθετήματος. Στο μεταξύ στην Πράγα ο Νοβότνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιβολή μέτρων ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων που σχεδιάζει η Κύπρος για να αποτρέψει μαζική εκροή καταθέσεων και άλλων τοποθετήσεων όταν οι τράπεζες ανοίξουν ξανά θα έχουν περιορισμένη διάρκεια. «Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο. Βασικά θέλουμε να είναι όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν».

Ακόμα, ο Νοβότνι είπε πως δεν μπορεί να παραλληλιστεί η κατάσταση ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ιταλία. «Δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι περισσότερες αγορές έχουν πλήρη επίγνωση ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ειδική περίπτωση. Δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με την Ιταλία, κι ούτε οι αγορές το βλέπουν έτσι». Την υποστήριξή του στην διαδικασία bail-in, ή της διάσωσης εκ των έσω, εξέφρασε ο Γκιούναρ Χέκμαρκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού νομοθετήματος περί «διάσωσης» των τραπεζών. «Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ προστατεύονται . . . οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν προστατεύονται και θα αντιμετωπίζεται ως μέρος του κεφαλαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για την διάσωση».

Ο Χέκμαρκ είπε ότι οι αποταμιευτές πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της «υγείας» μιας τράπεζας πριν αναλάβουν το ρίσκο να καταθέσουν χρήματα σε αυτή. «Αν τοποθετείς τα χρήματά του στην Royal Bank of Scotland. . . ή την Deutsche Bank, αναλόγως του πόσο μεγάλη είναι αυτή η τράπεζα και του πώς δουλεύει, αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο».