ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BCG: Πώς το διαδίκτυο μεταμορφώνει την βρετανική οικονομία

BCG: Πώς το διαδίκτυο μεταμορφώνει την βρετανική οικονομία
Μια έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2010, προσδιορίζει για πρώτη φορά...

Μια έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2010, προσδιορίζει για πρώτη φορά την αξία της οικονομίας του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση, με τίτλο: "Πώς το Διαδίκτυο μεταμορφώνει τη βρετανική οικονομία", αποκαλύπτει ότι το διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφερε στην οικονομία 100 δισ. λίρες το 2009, αντιπροσωπεύοντας το 7,2% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου-περισσότερα από την αντίστοιχη συνεισφορά στις κατασκευές, στις μεταφορές, ή στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση, φθάνοντας το 10% του ΑΕΠ έως το 2015.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σήμερα ηγετική χώρα στον κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Internet για να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον καθαρός εξαγωγέας του ηλεκτρονικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, που εξάγοντας ένα προϊόν αξίας 2.80 λιρών, εισάγει ένα προϊόν αξίας μίας λίρας. Αντίθετα, σε οικονομίες που δεν στηρίζονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρατηρείται για κάθε εξαγωγή 90 λεπτών, μία εισαγωγή μίας λίρας.

Για να μετρηθεί η εμβέλεια και το βάθος του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο-και να γίνουν οι συγκρίσεις με άλλες χώρες-η BCG δημιούργησε έναν διεθνή «Ηλεκτρονικός Δείκτης Έντασης" που καλύπτει τα έθνη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) . Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται έκτο. Στην υψηλότερη κατάταξη είναι η Δανία. Ο περιφερειακός ηλεκτρονικός δείκτης έντασης, έδειξε παρόμοιες διακυμάνσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο αναδείχθηκε ως η κορυφαία περιοχή, ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική και την Ανατολική Αγγλία, ενώ η Ουαλία, η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία ήταν σε αρκετά χαμηλά μετρήσιμα επίπεδα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι εταιρείες που αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας του Διαδικτύου, απασχολούν περίπου 250.000 άτομα και έχουν ετήσια έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. (Το ποσό αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υπολογισμούς του ΑΕΠ, τα οποία μετρούν μόνο τις τελικές πωλήσεις στους καταναλωτές, δεδομένου ότι πολλές από τις εταιρείες αυτές πωλούν σε άλλες επιχειρήσεις.). Οι μικρές επιχειρήσεις αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς, αψηφώντας τις περιφερειακές τάσεις.

Ως μέρος της έρευνάς του, το BCG ρώτησε περισσότερες από 900 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ενεργά το διαδίκτυο ανέφεραν συνολική αύξηση των πωλήσεων πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των λιγότερο δραστήριων εταιρειών. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι είναι οι πιο ενεργές σε απευθείας σύνδεση επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και τη Σκωτία, παρά το γεγονός ότι η Σκωτία έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας των καταναλωτών σε απευθείας εμπλοκής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι περισσότερα από 19 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, σε ποσοστό 73%, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2005. Σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών του Διαδικτύου, ή το 31%, έχουν αποκτήσει πρόσβαση μέσω του διαδικτύου στο κινητό τους, έναντι 23% το 2009. Το μερίδιο αυτό ανέρχεται στο 44% μεταξύ των χρηστών ηλικίας 16 έως 24.

Ο αριθμός των ενηλίκων που αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες online, το περασμένο έτος ανήλθαν σε 31 εκατ., ή 62%. Συλλογικά, ξόδεψαν περίπου 50 δισ. λίρες πέρυσι σε προϊόντα και ταξίδια.

Η αξία της οικονομίας του Διαδικτύου ( 100 δισ. λίρες), υπολογίζεται χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των δαπανών για τη μέτρηση του ΑΕΠ. Η προσέγγιση αυτή μετρά τη συνολική δαπάνη για τελικά αγαθά και υπηρεσίες. Καλύπτει τέσσερα βασικά στοιχεία: κατανάλωση (τα αγαθά που πωλούνται online και το κόστος ηλεκτρονικής αγοράς), επενδύσεις, κρατικές δαπάνες, και εξαγωγές.

Η προσέγγιση των δαπανών αφορά στις εισφορές των καταναλωτών, των επιχειρήσεων, και τις κυβερνήσεις για την οικονομία του Internet. Από τις τρεις πιθανές μεθόδους υπολογισμού του ΑΕΠ, προβλέπει την καλύτερη ισορροπία των αναλυτικών δυνάμεων και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Ο αριθμός των 100 δισ. λιρών που αντιπροσωπεύει την οικονομία στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελείται από παράγοντες, από άλλους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όπως η επικοινωνία και η λιανική. Η σύγκριση του μεγέθους της οικονομίας του Διαδικτύου με το μέγεθος των παραδοσιακών τομέων, είχε σκοπό είχε να δώσει μια αίσθηση της κλίμακας.

Η προβλεπόμενη αύξηση 10% της οικονομίας στο Internet βασίζεται σε συντηρητικές υποθέσεις σχετικά με τα τέσσερα βασικά στοιχεία της οικονομίας του Διαδικτύου. Η κατανάλωση, η μεγαλύτερη συνιστώσα της ανάπτυξης, οδηγείται από την άνοδο της ευρυζωνικής πρόσβασης και αυξάνεται σε απευθείας σύνδεση με τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι επενδύσεις και οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται να παραμένουν αμετάβλητες και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ανάλογα με την κατανάλωση.

Ο Paul Zwillenberg, συνέταιρος στην BCG στο Λονδίνο, δήλωσε: «Το Διαδίκτυο είναι διάχυτο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, περισσότερο από ό, τι στις πιο προηγμένες χώρες. Είτε πρόκειται να επεκταθούν διεθνώς, ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες ή την αποτελεσματικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι Βρετανικές εταιρείες πλαισιώνουν όλο το δυναμικό του Ίντερνετ. Πολλές βιομηχανίες-συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ταξίδια, ο τομέας της ασφάλισης, και η μόδα-ενσωματώνονται σε αυτό. "

Ο Matt Brittin, διευθύνων σύμβουλος της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο πρόσβασης που οι άνθρωποι παίρνουν πληροφορίες και επικοινωνούν. Τώρα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε πώς η έγκρισή του από τις βρετανικές επιχειρήσεις συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ότι το διαδίκτυο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κλάδος έχει ωριμάσει, έχοντας μεγάλες προοπτικές που πέρα από την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι ζωτικής σημασίας και για την μελλοντική ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου.

πηγή: newscode.gr