ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενίσχυση του ΔΝΤ, στόχος του Σαρκοζί

Η ενίσχυση του ΔΝΤ, στόχος του Σαρκοζί
Την ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος....

Την ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ επιδιώκει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επιδιώκοντας να δώσει στον Οργανισμό ρόλο ακρογωνιαίου λίθου της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές Κεντρικών Τραπεζών της G20, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό των μελών της G20, εκτιμώντας ότι εάν κάθε χώρα δώσει προβάδισμα στα εθνικά της συμφέροντα, το αποτέλεσμα θα είναι «ο θάνατος της G20» και η διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών. Ωστόσο, θεώρησε ιδιαιτέρως δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης των μελών της G20 σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.

Επίσης, υποστήριξε ότι για να μπορέσουν να συνεργαστούν τα κράτη-μέλη της G20 για τους κανόνες του παιχνιδιού σε όλους τους τομείς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθεί ενισχυμένη εποπτική εξουσία στο ΔΝΤ.

Σεμινάριο για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα στην Κίνα

Την διοργάνωση σεμιναρίου από την Κίνα, σε θέματα παγκόσμιου νομισματικού συστήματος προανήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ασκώντας τα καθήκοντά του ως προεδρεύων της G20.

Το σεμινάριο θα διοργανωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο Σαρκοζί, που έχει θέσει στο επίκεντρο της γαλλικής προεδρίας της G20 την μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Ενεργός ρόλος του Μπιλ Γκέιτς στην άρση των ανισοτήτων των ασθενέστερων χωρών

Ενεργό ρόλο για την άρση των ανισοτήτων των ασθενέστερων χωρών αναλαμβάνει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, όπως ανακοίνωσε ο Σαρκοζί.

Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γκέιτς καλείται να βρει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών, βοηθώντας τους να προσαρμοστούν παράλληλα και στην κλιματική αλλαγή.

«Η προσωπικότητα και η πείρα του Μπιλ Γκέιτς επιβεβαιώνει όσους τάσσονται υπέρ της καινοτόμου χρηματοδότησης ενάντια σε αυτούς που δηλώνουν αντίθετοι με αυτή», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει κατά τη συνεδρίαση της G20 το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες.

Η Γαλλία προτείνει να προέλθει το ποσό της χρηματοδότησης των ασθενέστερων κρατών από την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μια πρόταση στην οποία πολλά κράτη έχουν αντιταχθεί, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Πηγή: newscode.gr