ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Οι ξένοι επενδυτές πυροδότησαν την κρίση”

“Οι ξένοι επενδυτές πυροδότησαν την κρίση”
Ο διοικητής της Fed υπερασπίστηκε την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας...

Ο διοικητής της Fed υπερασπίστηκε την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της υπουργικής συνόδου της Group of 20 στο Παρίσι και "εριξε" την κρίση στους ξένους επενδυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η δίψα των διεθνών επενδυτών για ασφαλή αμερικανικά ενεργητικά βοήθησε να ξεσπάσει η κρίση 2007-2009, καθώς ενθάρρυνε τις τράπεζες να μετατρέψουν στεγαστική πίστη σε ομόλογα με αξιολογήσεις ΑΑΑ"

Τα σχόλια του κ. Ben Bernanke είναι η τελευταία απάντηση στην ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που ρίχνουν η μία χώρα στην άλλη την ευθύνη για τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το βήμα της G20 είναι ιδανικό για να πιέσουν την Κίνα να επιτρέψει στο νόμισμά της να ανατιμηθεί, αλλά το Πεκίνο ανταποδίδει, θεωρώντας ότι το αμερικανικό έλλειμμα είναι αιτία παγκόσμιας αστάθειας.

«Η εύνοια τόσων πολλών επενδυτών για αυτό που θεωρούσαν ασφαλείς τοποθετήσεις, δημιούργησε μεγάλα κίνητρα στους οίκους των ΗΠΑ να αναπτύξουν προϊόντα με τα οποία μεταμορφώθηκαν ριψοκίνδυνα δάνεια σε υψηλής αξιολόγησης χρεόγραφα.»

Πηγη: newscode.gr