ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Οι σύμβουλοι Εθνικής- Alpha για το θέμα της συγχώνευσης

FT: Οι σύμβουλοι Εθνικής- Alpha για το θέμα της συγχώνευσης
H Alpha Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα από πλευράς...

H Alpha Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, απέρριψε την πρόταση για συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα η οποία θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από πλευράς ενεργητικού, επισημαίνει η Financial Times.

Η πρόταση, ήρθε εν μέσω πιέσεων στην Αθήνα, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε κρίση χρέους της χώρας, σχολιάζει η εφημερίδα. Η Ελλάδα διεσώθη από τους εταίρους της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί για τη χρηματοδότηση μεγάλου δημόσιου χρέους της, λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων. Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν επίσης την πρόσβαση στις διεθνείς πηγές χρηματοδότησης εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα προχωρούσε σε στάση πληρωμών.Η παρατεταμένη κρίση ρευστότητας έχει αφήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς κεφάλαια, καθώς η χώρα εισέρχεται σε τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η πιστωτική αύξηση είναι πιθανόν να είναι αρνητική φέτος, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διψήφιο αριθμό.

Αναλυτές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι συνέργιες κόστους που εκτιμώνται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα επιτευχθούν άμεσα, δεδομένου του αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα και του κλίματος κοινωνικής αναταραχής.

Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Morgan Stanley είναι σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη συγχώνευση, ενώ η Citibank και η JPMorgan είναι σύμβουλος της Alpha Bank.

Πηγή: www.newscode.gr