ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει "ανοιχτό" το θέμα Alpha- Εθνικής;

Παραμένει "ανοιχτό" το θέμα Alpha- Εθνικής;
Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν τις τελευταίες ώρες για συνάντηση της διοίκησης της Alpha Bank...

Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν τις τελευταίες ώρες για συνάντηση της διοίκησης της Alpha Bank με συμβούλους σχετικά με την πρόταση της Εθνικής. Οι πρώτες πληροφορίες, θέλουν την Alpha να μην συμφωνεί ούτε στην νέα πρόταση της Εθνικής, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες για επίσημη τοποθέτηση.

Νωρίτερα το ΒΗΜΑ Online έκανε λόγο για "συνάντηση που θα είχαν οι εταιρείες σύμβουλοι της Alpha Bank, Citygroup και JP Morgan, το μεσημέρι του Σαββάτου με τη διοίκηση της Τράπεζας για να εξετάσουν την πρόταση της Εθνικής για τη συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Alpha Bank, απέρριψε την πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας, αφού όπως ανακοίνωσε η τράπεζα κρίθηκε ασύμφορη για τους μετόχους της Alpha. Η "δουλειά" χάλασε στη σχέση ανταλλαγής, δηλαδή στο ύψος του τιμήματος, ενώ αντίθετα, τα στελέχη της ήταν απολύτως σύμφωνα με το πρόγραμμα που τους προτάθηκε ως προς το ποιοί θα κατείχαν τις ηγετικές θέσεις στο νέο σχήμα.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, τραπεζικοί παράγοντες απαντούν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά υψηλή προσφορά άνευ προηγουμένου (8 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας για κάθε 11 μετοχές της Alpha Bank) που θα οδηγούσε σ' έναν τραπεζικό κολοσσό με πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, αλλά και έξω από αυτήν. Παρά την άρνηση πάντως και τον αρχικό αιφνιδιασμό, φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν εκ νέου το θεμα.

Αν και οι δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνουν, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το θέμα παραμένει "ανοιχτό" και όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες.

Ενδεικτικό του πόσο σημαντική θα ήταν για την αγορά μία τέτοια εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή της Εθνικής εκτοξεύτηκε ενώ όλες οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σημείωσαν ρεκόρ ανόδου!

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τον πρόωρο ενθουσιασμό που έδειξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην ιδέα της συγχώνευσης, είναι φανερό ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις και στους υπόλοιπους "παίκτες" του εγχώριου τραπεζικού χάρτη, ο οποίος είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά το προσεχές διάστημα!

Διαβάστε επίσης: Αξιωματούχος της ΕΤΕ στο Reuters: «H προσφορά μας ισχύει ακόμα»