ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαλάκωσε» η Κίνα, επήλθε συμβιβασμός στην σύνοδο της G20

«Μαλάκωσε» η Κίνα, επήλθε συμβιβασμός στην σύνοδο της G20
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι, σε έναν κατάλογο δεικτών...

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι, σε έναν κατάλογο δεικτών για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών, μετά από δύσκολες συζητήσεις με την Κίνα, που επί μακρόν ήταν επιφυλακτική, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλική προεδρία αυτού του φόρουμ.

"Έχουμε μια συμφωνία, ο καθένας έβαλε σε αυτήν τον δικό του (δείκτη)", ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο κατάλογος των δεικτών, που εγκρίθηκε δεν λαμβάνει υπόψη τα συναλλαγματικά αποθέματα, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα. Η Κίνα αντιτίθετο κυρίως επειδή κατηγορείται για τη συσσώρευση τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Οι επιλεγμένοι δείκτες αφορούν τις εσωτερικές ανισορροπίες σε μία χώρα (χρέος, δημόσια ελλείμματα, ιδιωτική αποταμίευση) και τις "εξωτερικές ανισορροπίες", καθώς και τη συναλλαγματική ισοτιμία, διευκρίνισε προεδρία της G20.

«Δεν ήταν απλό καθώς υπήρξαν εμφανώς αποκλίνοντα συμφέροντα, αλλά τα καταφέραμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία και προήδρευε των συνομιλιών για τους δείκτες χρέους και ελλείμματος, αποταμίευσης και επενδύσεων, εμπορίου και τρεχούμενων λογαριασμών.

«Η αναφορά στην συναλλαγματική ισοτιμία και σε μικρότερο βαθμό στη νομισματική πολιτική ήταν ο στόχος μιας μακράς συζήτησης."

"Όλοι συμφωνούν ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα δεν θα αναδιαμορφωθεί σε μια μέρα ή ακόμη και σε ένα χρόνο." συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

πηγή: newscode.gr