ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν η Alpha έλεγε "ναι" στην Εθνική...

Αν η Alpha έλεγε "ναι" στην Εθνική...
Αν η Alpha Bank δεχόταν την πρόταση "φιλικής συγχώνευσης" με την Εθνική Τράπεζα, τότε θα είχαμε ριζική αλλαγή του τραπεζικού χάρτη

Αν η Alpha Bank δεχόταν την πρόταση "φιλικής συγχώνευσης" με την Εθνική Τράπεζα, τότε θα είχαμε ριζική αλλαγή του τραπεζικού χάρτη. 'Ενας νέος τραπεζικός κολοσσός, με ενεργητικό που θα έφτανε τα 200 δισ. ευρώ, θα έδινε σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, στην ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαία η -βιαστική- δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι μία τέτοια συγχώνευση θα βοηθούσε τη χώρα να βγει γρηγορότερα από την κρίση!

Η νέα υπερτράπεζα, θα είχε υπό τον έλεγχό της, το 37% των καταθέσεων και 33% των δανείων, θα διέθετε σχεδόν 3.000 υποκαταστήματα και θα απασχολούσε 50.000 εργαζομένους!

Η διαφορά της τράπεζας αυτής από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα θα ήταν πολύ μεγάλη, αφού η Eurobank έχει το 14% των καταθέσεων ,ενώ η Τράπεζα Πειραιώς το 10%.

Παράλληλα θα επέτρεπε την επίτευξη συνεργειών της τάξεως των 550-700 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέσα από τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων, τον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων, τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών ,καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από την ευθυγράμμιση των βέλτιστων πρακτικών των δύο τραπεζών.

Το Σάββατο το μεσημέρι, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν την Alpha να εξετάζει εκ νέου την πρόταση της Εθνικής σε έκτακτη σύσκεψη, αν και οικονομικές πηγές έκαναν λόγο για οριστικό ναυάγιο.

Πέρα από την έκβαση της ιστορίας Alpha- ΕΤΕ, τραπεζικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι το "παιχνίδι" μόλις αρχίζει!

Διαβάστε επίσης: Παραμένει “ανοιχτό” το θέμα Alpha- Εθνικής;