ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πως θα μαζέψουμε τα 50 δισ. σε 5 χρόνια»

«Πως θα μαζέψουμε τα 50 δισ. σε 5 χρόνια»
Τέλος στις συνεντεύξεις της τρόικας, όπως ήταν η τελευταία, η οποία...

Τέλος στις συνεντεύξεις της τρόικας, όπως ήταν η τελευταία, η οποία και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, δίνει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωσταντίνου, "αυτό το μοντέλο επικοινωνίας αποδείχτηκε προβληματικό".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως τα 50 δισ, ευρώ αποτελούν ένα στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, δηλαδή, όπως επισημαίνει, και πέρα από τη χρονική διάρκεια του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

"Συνεπώς δεν είναι μνημονιακός στόχος", αναφέρει ο κ. Παπακωσταντίνου, σύμφωνα με τον οποίο πέρα από τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων, για τη γη υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης, που προτιμούν και πολλοί επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνει πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς της κυβέρνησης, αν και αναγνωρίζει πως "ακόμα δεν έχουν γίνει όλα όσα θα πρέπει να γίνουν".

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς αρκετοί φέρονται να υποστηρίζουν πως δεν ενημερώνονται για τις κινήσεις του, ο κ. Παπακωσταντίνου κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από μερίδα του τύπου και ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση έχει "ανοιχτές διαδικασίες λήψης αποφάσεων", ενώ και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ "έχουν βαρεθεί να με βλέπουν, όπως και τους δύο υφυπουργούς, στους χώρους της Βουλής".

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του, ο κ. Παπακωσταντίνου δηλώνει πως "η παράταξη παραμένει πάντα σταθερή στις αξίες της", επισημαίνει, όμως, πως "αλίμονο αν τα εργαλεία και οι πολιτικές που χρησιμοποιούμε έμεναν αναλλοίωτα στον χρόνο. Η κοινωνία αλλάζει και εμείς μαζί της", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για την οικονομία ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα διεκδικεί την επαναγορά του χρέους, ενώ συζητά και διεκδικεί αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Παράλληλα κλείνει κάθε σενάριο για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.