ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία

Εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισε επανέλαβε σήμερα ότι η Πορτογαλία θα πρέπει "να σεβαστεί όλες τις...

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισε επανέλαβε σήμερα ότι η Πορτογαλία θα πρέπει "να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της" για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της.

Τόνισε ότι η απαίτηση αυτή ισχύει για "όλες τις χώρες" της ζώνης του ευρώ "χωρίς καμία εξαίρεση" και αρνήθηκε να αποφανθεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη της Λισαβόνας να επιδιώξει ευρωπαϊκή βοήθεια, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία αναγκάστηκαν να το πράξουν το 2010.

"Ζητάμε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τηρήσει με αυστηρό και άψογο τρόπο το πρόγραμμα που έχει χαραχθεί και να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει", δήλωσε ο Τρισέ στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1.

"Με τον ίδιο τρόπο λέμε σε όλες τις χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για να τα ελλείμματά τους από το τρέχον έτος, και από το επόμενο έτος (...) τους ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή (αυτών των δεσμεύσεων)", πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία, υπό την ισχυρή πίεση των αγορών, θεωρείται ως η επόμενη χώρα της ζώνης του ευρώ που ενδέχεται να χρειαστεί να επιδιώξει διεθνή οικονομική βοήθεια.

Στις αγορές ομολόγων, τα σπρέντ για τα δεκαετή πορτογαλικά ομόλογα, έφθασαν από τα μέσα του Φεβρουαρίου σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στις 7.368% μονάδες βάσης. Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, με ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που συνδυάζει τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, πάγωμα των συντάξεων, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και τις αυξήσεις στους φόρους.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι "σαφώς κάτω από τις προβλέψεις" για 7,3% του ΑΕΠ, μετά από μια ανισορροπία ρεκόρ του 9,3% το 2009.

Πηγή: newscode.gr