ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομινίκ Στρος Καν: "Πετύχαμε οικονομικά, αποτύχαμε κοινωνικά"

Ντομινίκ Στρος Καν: "Πετύχαμε οικονομικά, αποτύχαμε κοινωνικά"
" Η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της. Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης...

" Η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της. Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης " δήλωσε σε συνέντευξή του, σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Προσκεκλημένος στο βραδυνό δελτίο του κρατικού καναλιού F2, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για μια Ευρώπη που δεν κατορθώνει να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και που διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο " να υποβαθμισθεί σε σχέση με την Ασία ".

" Αποφύγαμε την κατάρρευση " δήλωσε, " δεν αποφύγαμε όμως την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει ".

Υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης είναι " η βασική ιδέα " που καθοδηγεί τη δράση του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΝΤ πολλές χώρες της G20 έχουν την αίσθηση ότι η κρίση τελείωσε, με συνέπεια να είναι λιγότερο συνεργάσιμες από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης.

" Τώρα καθένας στρέφεται στα εσωτερικά εθνικά τους προβλήματα. Ετσι οι Κινέζοι που έχουν 10% ανάπτυξη, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη όπου η ανάπτυξη είναι αδύναμη, το χρέος μεγάλο, όπου οι τιμές των πρώτων υλών θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, όπου ο κόσμος υποφέρει από την ανεργία και επομένως ο κίνδυνος υποβάθμισής της σε σχέση με την Ασία είναι πραγματικός " δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν η οικονομική λιτότητα μπορεί να θεωρηθεί ως η " μοιραία " λύση για την Ευρώπη, ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρθηκε κατ'αρχάς στην ανάγκη διατήρησης μιας τάξης στις οικονομίες των χωρών και μιας σώφρονος πολιτικής, " εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα όπως η Γερμανία που έχει καλύτερη ανάπτυξη από τη Γαλλία, υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη κατάσταση όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία " πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως " μεγάλη ιδέα " την υποστήριξη των " κοινών μεγάλων έργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση " που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την ανάπτυξη.

" Εγώ υποστηρίζω την ιδέα αυτή " είπε, " θα πρέπει όμως να συμφωνήσουν και όλες οι χώρες- μέλη, πράγμα που δεν συμβαίνει. Θεωρώ ότι κάθε χώρα μόνη της είναι πολύ μικρή σε σχέση με τους γίγαντες που είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ ".

Ο Ντομινίκ Στρος Κάν πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν αποδεχθεί την προεδρία του ΔΝΤ, διατηρεί μια πολυ υψηλή δημοτικότητα στο γαλλικό κοινό. Αναμένεται μάλιστα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2012 εφ'όσον αποφασίσει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. Μία τελευταία σφυγομέτρηση της Φράνς Σουάρ μάλιστα τον εμφανίζει να προπορεύεται του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο με 26% έναντι 22%.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν θα βάλει υποψηφιότητα ή όχι, θέμα για το οποίο δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις διότι είναι δεσμευμένος από την νυν ιδιότητά του.

Παρά τις επανειλημένες και επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το εάν θα προτιμήσει το Παρίσι από την Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες ό πρόεδρος του ΔΝΤ επανέλαβε τη συνήθη απάντηση ότι αυτή την εποχή το ΔΝΤ παραμένει η μόνη του απασχόληση.