ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια πετρελαϊκή κρίση προ των πυλών;

Μια πετρελαϊκή κρίση προ των πυλών;
Με την αναστολή των εργασιών στη Λιβύη δύο πετρελαϊκών κολοσσών...

Με την αναστολή των εργασιών στη Λιβύη δύο πετρελαϊκών κολοσσών, της βρετανικής BP και της νορβηγικής Statoil, αυξάνονται οι διεθνείς ανησυχίες για μια νέα κρίση στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία άρχισε να απομακρύνει τους ξένους εργαζόμενούς της στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη, εξαιτίας των βιαιοτήτων που σημειώνονται στη χώρα.

«Η τοπική μας έδρα, στην Τρίπολη, έκλεισε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Μπάαρντ Γκλαντ Πέντερσεν. «Οι λίγοι ξένοι εργάτες μας έχουν ήδη εγκαταλείψει ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Στη Λιβύη η Statoil κατέχει μερίδια σε δύο πετρελαιοπηγές, στο Μαμπρούκ και στο Μουρζούκ.
Αντίστοιχα, στο Λονδίνο η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της στη Λιβύη. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους.

Χωρίς αλλαγή στο καθεστώς εργασιών του συνεχίζει ο ιταλικός όμιλος ΕΝΙ, πρώτος στην παραγωγή υδρογονανθράκων στη Λιβύη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα από το 1959 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην παραγωγή. Οι ξένοι εργαζόμενοι που ανήκουν στο προσωπικό μας επί του παρόντος παραμένουν στη χώρα».

Η ανησυχία εντάθηκε όταν χθες ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε με δηλώσεις του ότι θα προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «καταπίεση των διαδηλωτών».

Ενδεικτική είναι σήμερα η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στο Λονδίνο πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008. Η αύξηση οφείλεται στην αναταραχή που επικρατεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής, από τις οποίες εξαρτάται μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου του πλανήτη.