ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόρος: «Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα προκαλέσει εντάσεις στην ΕΕ»

Σόρος: «Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα προκαλέσει εντάσεις στην ΕΕ»
Την εκτίμηση ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα κλονίσουν...

Την εκτίμηση ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα κλονίσουν μόνον την οικονομική σταθερότητα, αλλά και τα ίδια τα θεμέλια της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης διατύπωσε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα “Les Echos” ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Προέβλεψε μάλιστα ότι εφόσον η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων καθιερωθεί, «θα προκαλούσε τεράστιες εντάσεις στους κόλπους της Ένωσης ανάμεσα σε δανειστές και δανειζομένους», μια εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Τζορτζ Σόρος αναφορικά με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς όχι μόνον δεν είναι κατάλληλοι, αλλά καταδικάζουν σε μόνιμη μειονεκτική θέση της χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα χρέους.

Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η διαδικασία αναδιάρθρωσης, ενώ σε δεύτερο βήμα, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, με τρόπο ώστε να μπορεί να παρέχει βοήθεια και στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο Σόρος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αγορά ομολόγων από τις κεντρικές κι όχι από τις ιδιωτικές τράπεζες. Οι επενδυτές που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους κρατικά ομόλογα, θα αποκτούν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτά, μεταβιβάζοντας τις ζημίες σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης. Με την πρότασή του αυτή, ο Σόρος προτείνει έμμεση διαγραφή μέρους των χρεών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, με ομόφωνη απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες.

πηγή: newscode.gr