ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Δώστε μας την επιμήκυνση τώρα”

“Δώστε μας την επιμήκυνση τώρα”
Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής...

Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ είναι ψηλά - ψηλά στην ατζέντα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Βερολίνο, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Πληροφορίες του Newscode.gr αναφέρουν ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου θα ζητήσει από την κ.Αγκελα Μέρκελ να υλοποιήσει τη σχετική, άτυπη, δέσμευση της και να δώσει την χρονική παράταση που ζητά από το Δεκέμβριο η Αθήνα, όπως και τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο έχει συναφθεί το συγκεκριμένο δάνειο.

Νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει ακόμα και το ενδεχόμενο μιας συνολικής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανεισμού, μετά το 2013. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που έχει "ανοίξει" εδώ και εβδομάδες, αλλά θεωρείται και είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δισεπίλυπτο, καθώς προϋποθέτει ένα γενικότερο haircut, το ύψος του οποίου θα πρέπει να συμφωνηθεί από πολλές, διαφορετικές, πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι :

α) τον κ.Παπανδρέου στην επίσκεψη του συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα δει τον γερμανό ομόλογο του κ.Β.Σόιμπλε, ενώ θα είναι παρόν και στη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ, αν και

β) η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι μάλλον αρνητική. Κι αυτό γιατί το κυβερνόν χριστιανοδημοκρατικό κόμμα βγαίνει βαθιά πληγωμένο από τις τοπικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στο Αμβούργο και η κ.Μέρκελ πολύ δύσκολα θα πεισθεί να κάνει υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, με την απειλή του πολιτικού κόστους.

Γι αυτό και η ελληνική αποστολή φροντίζει εκ των προτέρων να ρίξει αρκετά τους τόνους και τις προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως κι από εκείνη του Ελσίνσκι, που θα ακολουθήσει με θέμα τη δημιουργία του μόνιμου ταμείου διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πηγή: newscode.gr