ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

" Η Ελλάδα χάνει 30 δισ. δολ. το χρόνο από τους φοροδιαφεύγοντες"

" Η Ελλάδα χάνει 30 δισ. δολ. το χρόνο από τους φοροδιαφεύγοντες"
Με τίτλο «Οι προσπάθειες της Ελλάδας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή...

Με τίτλο «Οι προσπάθειες της Ελλάδας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή έχουν αποτύχει» η εφημερίδα Νew York Times της Νέας Υόρκης δημοσιεύει σήμερα ενα ρεπορτάζ για την μη καταβολή των φόρων και την αποτυχία του ΣΔΟΕ να την αντιμετωπίσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας χάνει έως και 30 δισ. δολ. το χρόνο από τους φοροδιαφεύγοντες.

Ενα ποσό που δεν απέχει και πολύ από τα τα 50 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία. Η αμερικάνικη εφημερίδα κάνει μάλιστα σχόλιο επί του θέματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι " παρά τους εντατικούς ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό την πίεση και των διεθνών δανειστών, σε καταστήματα, υπηρεσίες αλλά και σε ιιδιώτες, «ο τρόπος ζωής της χώρας, δηλαδή η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί».

Το ρεπορτάζ εστιάζεται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, όπως οι γιατροί, που δηλώνουν ως ετήσιο εισόδημα 25.000 δολάρια. Αναφορά γίνεται στο γεγονός οτι οι γιατροί, διατηρούν και εξωτερικά ιατρεία, το ετήσιο ενοίκιο των οποίων κοστίζει περισσότερο από το δηλωτέο τους ποσό.

Το δημοσίευμα κάνει ακόμα λόγο και για τους ευκατάστατους κατοίκους της Αθήνας, που δεν δηλώνουν τις πισίνες των κατοικιών τους, ενώ αναφορά γίνεται και στους ιδιοκτήτες σκαφών, που τα δηλώνουν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τους φόρους.

Οι New York Times καταλήγει με το μέτρο της περαίωσης στο οποίο η κυβέρνηση έριξε τις ελπίδες της , για να μπορέσει να συλλέξει γρήγορα ρευστό αποπληρώνοντας το υπέρογκο κρατικό χρέος της. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει αποδώσει 1,5 δισ. δολάρια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Πηγή: newscode.gr