ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων
Η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων οδήγησε 44 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε ακραίες συνθήκες φτώχειας από τον περασμένο...

Η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων οδήγησε 44 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε ακραίες συνθήκες φτώχειας από τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του το 2008» αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια, και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού.

Αυτές οι αυξήσεις ήταν προς όφελος των αγροτών και ορισμένων χωρών εξαγωγής. Ωστόσο, για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο αντίκτυπός τους στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη είναι αρνητικός, καθώς έχουν βγάλει μόνο 24 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, ενώ έχουν βυθίσει σε αυτήν 68 εκατομμύρια άλλους.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι δυσανάλογος προς τους φτωχούς, οι οποίοι ξοδεύουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους, σε τρόφιμα.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ τόνισε ότι οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων «έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και απειλούν δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος σημείωσε ότι την κατάσταση επιβαρύνουν και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές (όπως από την πλευρά της Ρωσίας, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών) καθώς και τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κριτήριο για την ακραία φτώχεια ορίζεται η δαπάνη 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από αυτό το όριο της φτώχειας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Βολιβίας και της Μοζαμβίκης, είναι εκείνες που απειλούνται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Οι διαδηλώσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, οφείλονται κατά ένα μέρος στην άνοδο των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι το 2009 τα τρόφιμα πυροδότησαν περισσότερες από 60 ταραχές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newscode.gr