ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός στόχων οι τρεις στις τέσσερις ΔΟΥ για το πρώτο τρίμηνο

Εκτός στόχων οι τρεις στις τέσσερις ΔΟΥ για το πρώτο τρίμηνο

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ για τις επιδόσεις των εφοριών που αποτυπώνουν περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη συμπλήρωση του πρώτου 3μήνου του έτους.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι 104 από τις 140 εφορίες (74%) κινήθηκαν κάτω από το πήχη που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα για το πρώτο τρίμηνο, εικόνα που δείχνει ότι ο Μάρτιος ήταν μάλλον κακός μήνας εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι στο 2μηνο οι Εκτός στόχων οι τρεις στις τέσσερις ΔΟΥ για το πρώτο τρίμηνο εφορίες εκτός στόχου ήταν 70.

Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, διαπιστώνει κανείς ότι την κατάσταση έσωσαν οι μεγάλες εφορίες, όπως η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους, με αποτέλεσμα την οριακή (+ 0,1%) κάλυψη των στόχων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι εφορίες κινήθηκαν πολύ κάτω από το πήχη των προσδοκιών εσόδων από ΦΠΑ, με αποτέλεσμα όλες οι εφορίες να εμφανίζουν υστέρηση 4,8% σε σχέση με τους στόχους του ΦΠΑ για το σύνολο του τριμήνου.

Από τα εν λόγω στοιχεία αλλά και από τα στοιχεία του 2μήνου, είναι προφανές ότι εάν και οι μικρότερες εφορίες δε βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τα έσοδα, με τους εφόρους να υποστηρίζουν, πάντως, ότι το πρόβλημα δεν είναι η απόδοση των ελεγκτών αλλά το ότι οι στόχοι τέθηκαν αυθαίρετα πολύ ψηλά.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως εκφράζει αισιοδοξία για τη συνολικής κάλυψη του στόχου επισημαίνοντας πως η μεγάλη μείωση των καθαρών εσόδων στο μήνα Μάρτιο οφείλεται στο μεγάλο ύψος των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν, καθώς εντάθηκαν οι προσπάθειες για την επιστροφή έως το τέλος Μαρτίου, όλων των εκκαθαρισμένων μέχρι 31/12/2012 Αριθμών Φύλλων Ειδικού Καταλόγου (ΑΦΕΚ).

Το ποσό των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά στα ανωτέρω εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ.