ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σκληρή γραμμή της Μέρκελ περνάει από το γερμανικό κοινοβούλιο

Η σκληρή γραμμή της Μέρκελ περνάει από το γερμανικό κοινοβούλιο
"Δύσκολα η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει για πολύ με συντελεστή χρέους στο ΑΕΠ 150%», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής...

"Δύσκολα η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει για πολύ με συντελεστή χρέους στο ΑΕΠ 150%», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης Thomas Mirow και επισήμανε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να πέσει στο 100% του ΑΕΠ ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της, πρόσθεσε.

Ωστόσο το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σαρωτικές προτάσεις για την ενίσχυση της σκληρής γραμμής του Βερολίνου για την διαπραγματευτική θέση της στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας οποιαδήποτε ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων που αφορούν στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου ή την έκδοση δανείων για να βοηθήσει τις χρεωμένες κυβερνήσεις να επαναγοράσουν το δικό τους χρέος.

Το ψήφισμα, αναμένεται να περάσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντική κρίση στην ευρωζώνη .

Τα μέλη του Κοινοβουλίου επέμειναν χθες ότι θέλουν να ενισχύσουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης με τον καθορισμό αυστηρών "κόκκινων γραμμών" στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς άλλα μέλη της ΕΕ για τους όρους της Γερμανίας σε σχέση με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε άλλες χώρες.

Εκτός από την απόρριψη της αγοράς ομολόγων και των ρυθμίσεων επαναγοράς, η Ομοσπονδιακή Βουλή θα απαιτήσει το πακέτο διάσωσης να περιλαμβάνει πανευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά φόρων για τη μείωση εθνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να είναι μια κοινότητα όπου οι υποχρεώσεις του χρέους μιας χώρας να βαρύνουν τις άλλες - μια διατύπωση που προορίζεται να αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων για να αντικαταστήσουν ένα μέρος του εθνικού δημόσιου χρέους.

Πηγή: newscode.gr