ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη ανακοινώσεων Alpha Bank – Εθνικής

Μάχη ανακοινώσεων Alpha Bank – Εθνικής
Η Alpha Bank έκλεισε την πόρτα στην προσφορά συγχώνευσης...

Η Alpha Bank έκλεισε την πόρτα στην προσφορά συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με " οιονεί-κρατικοποίηση " του ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος, υποστηρίζει η Financial Times.

Ενώ το κράτος κατέχει λιγότερο από το 5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η κυβέρνηση στην ουσία ασκεί έλεγχο με ποσοστό 12%, μερίδιο που κατέχει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων του κράτους.

Η συγχώνευση της Alpha Bank με μια τράπεζα, όπως η Εθνική Τράπεζα, "θα σήμαινε σχεδόν επιπλέον απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και σταθερότητα της διαχείρισής της», σημείωσε ο Mιχάλης. Μασουράκης, οικονομολόγος της Alpha Bank, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της τράπεζας για την ελληνικής οικονομίας.

Η Εθνική Τράπεζα, που έχει χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια, έκανε λόγο για «φιλική» προσφορά που παραμένει στο τραπέζι, αν και είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Άλφα.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η Alpha έχει δώσει έμφαση στους στενούς δεσμούς του «αντιπάλου» της με την κυβέρνηση και ότι δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. "Είναι το τέλος του δρόμου για αυτή τη συμφωνία," δήλωσε έλληνας αναλυτής.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας, λόγω της κρίσης του χρέους της χώρας. Έχουν χάσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου της στάσης πληρωμών του ελληνικού κράτους, επισημαίνει η εφημερίδα..

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε χθες ότι θα προβεί σε επιπλέον 30 δισ ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών υπό τη μορφή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τριτεγγύηση για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει 68 δισ ευρώ από την κυβέρνηση ως ένεση κεφαλαίου και εγγυήσεων.

Πηγή: www.newscode.gr