ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων
Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2011 σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με προβλέψεις του αμερικανικού...

Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2011 σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξουν τιμές - ρεκόρ για τους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας για το καλλιεργητικό έτος που ξεκινά με τις σοδειές του 2011 και ότι ο πληθωρισμός τροφίμων θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι χονδρικές τιμές θα περάσουν στους καταναλωτές.


Η προειδοποίηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και για τους κινδύνους αναταραχών σε αναπτυσσόμενες χώρες.


Ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ κ. Τζόζεφ Γκλάουμπερ είπε στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του αγροτικού-επιχειρηματικού κόσμου που έγινε στην Ουάσιγκτον, ότι παρά την αύξηση των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας, στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους αναμένεται ότι θα είναι "σφιχτή" η αγορά και το 2011-2012, λόγω των ισχυρών εξαγωγών και της ζήτησης βιοκαυσίμων.