ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο σταθερά πάνω από τα $100 βλέπει για φέτος η Goldman Sachs

Πετρέλαιο σταθερά πάνω από τα $100 βλέπει για φέτος η Goldman Sachs
Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για τις τιμές του πετρελαίου αλλά και του χρυσού προχώρησε η Goldman Sachs μετά τα γεγονότα στην Βόρειο...

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για τις τιμές του πετρελαίου αλλά και του χρυσού προχώρησε η Goldman Sachs μετά τα γεγονότα στην Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή προειδοποιώντας παράλληλα πως το προφίλ των πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη θα μεταβληθεί εφόσον οι τιμές παραμείνουν επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα.

Βλέπει λοιπόν το πετρέλαιο στοπ Λονδίνο στα επίπεδα των 105-106 δολαρίων σε ορίζοντα 12 μηνών και στη νέα Υόρκη στα 102-105 δολ. Αν και τα τρέχοντα επίπεδα είναι ήδη υψηλότερα από τις προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου επισημαίνεται πως οι προβλέψεις αυτές αφορούν μέση τιμή και είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες του περασμένου έτους. Ήδη το αργό έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 35% από τα τέλη του καλοκαιριού του 2010 .

Σε αυτά τα πλαίσια ο οίκος αναμένει τις τιμές του χρυσού να κινηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα των 1400 δολαρίων προς αυτά των 1650 μονάδων. Παράλληλα αναμένει σημαντική ενίσχυση των τιμών και στα πετρελαιοειδή αλλά κα στο φυσικό αέριο.

Εφόσον δε οι τιμές κινηθούν ακόμα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, η Goldman αναμένει ότι τα επιτόκια σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν νωρίτερα από ότι μέχρι πρότινος αναμενόταν καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να προλάβουν την ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων .

Αξίζει να επισημανθεί πως σε άλλη έκθεση του ο διεθνής επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων ευρωπαϊκών μετοχών για τις οποίες υπολογίζει ότι διαπραγματεύονται σε discount της τάξης του 7% σε σχέση με τις αμερικανικές με βάση τον μέσο ιστορικό όρο του λόγου τιμής προς λογιστική αξία και προτείνει στους πελάτες της αύξηση θέσεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στις τράπεζες και την ενέργεια.

Πηγή: newscode.gr