ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απούλητες παραμένουν 6.000-8.000 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη

Απούλητες παραμένουν  6.000-8.000 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη
«Βούλιαξε» πέρσι ο κλάδος της οικοδομής στη Βόρεια Ελλάδα, με...

«Βούλιαξε» πέρσι ο κλάδος της οικοδομής στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα 4 στις 10 οικοδομικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης να είναι επί της ουσίας χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων, που έχουν πλέον πολύ περιορισμένο έργο.


Όπως έκανε γνωστό ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη συμπρωτεύουσα ήταν το 2010 μειωμένες κατά 20%-22%, σε σχέση με το 2009, στο νομό Θεσσαλονίκης τα απούλητα σπίτια υπολογίζονται σε 6.000-8.000, ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα πωλητήριο έχουν 22.000-25.000 κατοικίες.

Από τα 500 μέλη του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Γ. Παγώνη, μόνο τα 350 είναι ενεργά, ενώ από αυτά μόλις 150 «έχουν δουλειά, έστω και περιορισμένη».

Μάλιστα για πολλές επιχειρήσεις το πρόβλημα ρευστότητας είναι τόσο μεγάλο, που οδηγούνται στην αδράνεια. Οι τιμές των ακινήτων, κατά τον ίδιο, έχουν μειωθεί κατά 10%-15% σε βάθος πενταετίας, αλλά οι μειώσεις δεν είναι «ομοιόμορφες» σε όλες τις περιοχές, καθώς στις ακριβές υφίστανται μεγαλύτερα ποσοστά συρρίκνωσης και στις φθηνότερες μικρότερα. Ο κλάδος, όπως τόνισε ο κ. Παγώνης, αναζητά πλέον τους πελάτες του ανάμεσα σε ανθρώπους με «κομπόδεμα» στην τράπεζα, οι οποίοι θεωρούν τις επενδύσεις στα ακίνητα ασφαλείς. Ακόμη κι αυτοί όμως, επιδιώκουν να αγοράσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Κινητικότητα

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο του ΣΟΕΒΕ, ελαφρά κινητικότητα στην αγορά ενδέχεται να σημειωθεί στο τρέχον εξάμηνο του 2011, χάρη στο πάγωμα της ισχύος των αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες και την αναστολή του μέτρου του «πόθεν έσχες».

Πηγή: www.newscode.gr