ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Τι σώζει την αγορά ακινήτων

Κύπρος: Τι σώζει την αγορά ακινήτων
Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, το κόστος δανεισμού...

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, το κόστος δανεισμού και η στάση που θα τηρήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια και με τις αξίες των υποθηκών τους, αναμένεται να καθορίσουν το σκηνικό στην αγορά ακινήτων.

Τα δύο αστικά κέντρα, η Λευκωσία και η Λεμεσός, φαίνεται ότι σώζουν την κατάσταση στην αγορά ακινήτων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Και στις δύο Επαρχίες κατά το 2010 καταγράφηκε μια αύξηση στις πωλήσεις, στη Λευκωσία γύρω στο 15% και στη Λεμεσό γύρω στο 10%.

Ωστόσο, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολύ σοβαρά για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Γενικότερα, παρά τη μείωση των πωλήσεων στις αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια, φαίνεται ότι η αγορά οδηγείται σε μια σταθερή τροχιά.

Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 15% - 20%, περίπου, ενώ η εξωγενής ζήτηση κατέγραψε ρυθμούς γύρω στο 10%-15%, σε σύγκριση με το 2009.

Με τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν γενικά στα περσινά επίπεδα.

Όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η αγορά θα κινηθεί και πάλι για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, ενώ κάποιοι αναζητούν ελκυστικές ευκαιρίες στις παράλιες περιοχές.

Ωστόσο, τα προβλήματα της αγοράς παραμένουν και επιδεινώνονται εξαιτίας της μείωσης του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2007 ένα ποσοστό γύρω στο 55% των ακινήτων πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς, ενώ τη διετία 2009 - 2010 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 22% των συνολικών πωλήσεων.

Πηγή: newscode.gr