ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για την κατάσταση της Ευρωζώνης

Συναγερμός για την κατάσταση της Ευρωζώνης
Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκεται πλέον τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα...

Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκεται πλέον τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικά, ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Βερολίνο αρνείται να συναινέσει στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα και γι αυτό ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε μέσα στο σαββατοκύριακο με την γερμανίδα καγεκλάριο Αγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που οι δύο τους είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά ήταν την περασμένη άνοιξη όταν ο κ.Ομπάμα είχε ζητήσει από την κ.Μέρκελ να βρεθεί μια λύση για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα που απειλούσε την ΕΕ και κατ επέκταση τις ΗΠΑ. Τότε, η κ.Μέρκελ είχε ανάψει το πράσινο φως για το δάνειο των 110 δισ ευρώ προς τη χώρα μας, η οποία έτσι διεσώθη από το χείλος της πτώχευσης.

Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά η κρίση χρέους που μαστίζει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη. Και το άγχος της Ουάσιγκτον είναι μήπως αυτή περάσει τον Ατλαντικό.

Γι αυτό και ο κ.Ομπάμα ζήτησε από την κ.Μέρκελ να βρεθεί άμεσα μια λύση, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για όλους. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει αυτή τη φορά το Βερολίνο. Θα υπακούσει ή θα συνεχίσει την ίδια σκληρή πολιτική που ακολουθεί και σήμερα; Η απάντηση θα δοθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Πηγή: newscode.gr