ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: “Ένας στους τέσσερις πολίτες είναι άνεργος

Βουλγαρία: “Ένας στους τέσσερις πολίτες είναι άνεργος
Ένας στους δύο πολίτες, στη Βουλγαρία, επηρεάστηκε από την παγκόσμια...

Ένας στους δύο πολίτες, στη Βουλγαρία, επηρεάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, υπογραμμίζεται σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, που εστιάζουν την "προσοχή" τους στο θέμα της ανεργίας, η οποία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 11,2%.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Νόβιναρ" επισημαίνεται ότι η αγορά εργασίας επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση, σε όρους συρρίκνωσης εισοδήματος και απώλειας θέσεων εργασίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου για την Ανοιχτή Κοινωνία, στη Σόφια, τονίζεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση κατάφερε σημαντικό πλήγμα σε άτομα μέσης ηλικίας, ενώ πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, ήταν πιο τυχεροί, καθώς η κρίση δεν τους επηρέασε στον ίδιο βαθμό, με πολίτες μικρότερης ηλικιακής ομάδας.

Στο "μέτωπο" της ανεργίας, η εφημερίδα "Σεγκά" με δημοσίευμά της, σημειώνει ότι από το 23% των νέων που δεν έχουν δουλειά, το 18% κατατάσσεται στην "ομάδα" των ανέργων με προσωρινό "χαρακτήρα".

Στις αγροτικές περιοχές, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο", καθώς ένας στους τρεις πολίτες δεν έχει δουλειά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (NSI), που ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο του 2011, το τέταρτο τρίμηνο του 2010, 382.400 άτομα δεν είχαν δουλειά, περισσότεροι κατά 110.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2010, το ενεργό εργατικό δυναμικό στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 3.358.999 άτομα.

Πηγή: www.newscode.gr