ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το plan b των τραπεζικών αλλαγών στην Ελλάδα

Έτοιμο το plan b των τραπεζικών αλλαγών στην Ελλάδα
Αποφασισμένη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου...

Αποφασισμένη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πυροδοτήσει, αν χρειασθεί, τον επόμενο κύκλο συγκέντρωσης στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο, εμφανίζεται η τρόικα των ελεγκτών. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τρόικα θα ζητήσει επιμόνως, προσεχώς, από την Αθήνα να ανακοινώσει την πρόθεση της να προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει το δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για την εκκίνηση των διεργασιών στον κλάδο, αποτύχει.

Ήδη το γεγονός ότι η προσέγγιση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank δεν προχώρησε, ήταν ένα πλήγμα στους σχεδιασμούς. Ενδεχόμενο δεύτερης ευκαιρίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας προσέγγισης της Alpha με την Eurobank, όπως πολλοί στην αγορά, αλλά και στην κυβέρνηση, ήλπιζαν. Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε κι ένα road show που διοργάνωσε η Εθνική σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα, προκειμένου να ενημερώσει για τους λόγους του ναυαγίου και να αναλύσει τα επόμενα στρατηγικά βήματα επί ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο, τα περιθώρια φαίνεται να είναι περιορισμένα. Γι αυτό και στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή το plan b για τις αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα σηματοδοτηθούν μέσω της πώλησης ενός κρατικού asset. Κι αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ.

Πηγή: www.newscode.gr