ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» της ΕΕ στην περικοπή χρέους των ιρλανδικών τραπεζών

«Όχι» της ΕΕ στην περικοπή χρέους των ιρλανδικών τραπεζών
Την άρνησή της στην μείωση του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών ανακοίνωσε η ΕΕ...

Την άρνησή της στην μείωση του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών ανακοίνωσε η ΕΕ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του επιτοκίου δανεισμού προς την Ιρλανδία.

Έτσι, η ΕΕ απέρριψε το βασικό αίτημα των ιρλανδικών κομμάτων που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, που δεν ήταν άλλο από τη μείωση του χρέους των ιρλανδικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε απώλειες στους δανειστές τους, που διαθέτουν ιρλανδικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ, τυχόν «κούρεμα» χρέους στις ιρλανδικές τράπεζες θα παρέκαμπτε τη συμφωνία που έχει συναφθεί, σύμφωνα με την οποία το ιρλανφικό δημόσιο 'καλύπτει' το σύνολο του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών, βάσει δε αυτής της κάλυψης κεφαλαίου έχει ενισχυθεί από τον τρέχοντα μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ.

Στο Δουβλίνο, το κόμμα Fine Gael και το κόμμα των Εργατικών, οι νικητές των εκλογών της Παρασκευής, συμφωνούν το εν λόγω χρέος να μειωθεί, ώστε να ξαλαφρώσει το ‘’βάρος’’ πάνω από την ιρλανδική ταραγμένη οικονομία, που έφερε πρωτοφανή γιά την Ιρλανδία μέτρα λιτότητας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τυχόν αναθεώρηση του ποσού του χρέους. "Συνεχίζουμε να βοηθούμε τη νέα ιρλανδική κυβέρνηση και τον λαό της Ιρλανδίας, γιά να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συνοδεύει την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ".

Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκε θετικός στο να συζητήσει μείωση του επιτοκίου δανεισμού, που φθάνει στο 6%. "Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της ίδιας της στρατηγικής της ΕΕ για την ευρωζώνη της", ανέφερε ο Ρεν.

πηγή: newscode.gr